Follow by Email

piątek, 17 czerwca 2016

Jajko z szynką i szparagami


Dzisiaj mam dzień wolny, pospałam dłużej i zjadłam z Juniorem pyszne śniadanie - pieczoną owsiankę. Junior siedzi w domu, bo złapało go jakieś przeziębienie i walczymy z nim domowymi sposobami. Lubię jak wpadnie mi raz na jakiś czas taki dzień w tygodniu. Nadrobiłam zaległości, posprzątałam, poprałam - takie kobiece codzienne czynności, poszłam na spacer z psiakiem i przygotowałam pyszny obiad. Na rynku kupiłam szparagi i zrobiłam jajko sadzone z szynką i szparagami w towarzystwie młodych ziemniaczków. Obiad idealny, pyszny i taki wiosenny. Korzystajcie jeszcze póki są szparagi.
Przepis dodaje do naszych Błyskawicznych Piątków na fb.

Zapraszam :-)


Składniki:

- pęczek szparagów
- 150 g dowolnej szynki
- 6 jajek
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:

Szparagi kroimy na mniejsze części (usuwamy zgrubiałe końce), wrzucamy na patelnię łyżeczkę masła i rozgrzewamy, dodajemy szparagi i posypujemy je solą. Podsmażamy je chwilkę na maśle, powinny lekko zmięknąć. Szynkę kroimy w paski i podsmażamy na patelni z olejem.
Dodajemy do szynki szparagi i wbijamy jajka, posypujemy pieprzem i solą, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu tak długo, aż białko całkowicie się zetnie, żółtko jak ktoś lubi może pozostać płynne.
Podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem.






32 komentarze:

  1. Super danie :) obiadek idealny że aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Nie mam wątpliwości, że tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, wyśmienity obiad. Cieszy oko ale i na pewno podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Błyskawiczny a do tego jaka pyszny przepis ;) wygląda cudownie, a ja jeszcze przed obiadem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczne danie na szybki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować połączenia jajek i szparagów. Podobno to przepyszny miks. Nawet słyszałam o takiej jajecznicy. Pysznie wygląda Twoje danie. Pozdrowionka serdeczne! :) Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu koniecznie, to połączenie jest pyszne :-) miłego weekendu kochana :-)

      Usuń
  7. Aż zgłodniałam! Uwielbiam takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiosennie ale nie dla każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie odmówiłybyśmy takiego dania i do tego te ziemniaczki z koperkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam połączenie jajek i zielonych szparagów - niebo w ustach : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Sadzone inaczej! Też kocham tak zjeść z gotowanymi (albo podsmażonymi) ziemniaczkami :) Podoba mi się taki Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenka obiad miałaś przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też chętnie zjadłabym taki wiosenny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie łączyłam szparagów w ten sposób :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda super apetycznie ,i mam już pomysł jutrzejszy obiad ,a my w domu uwielbiamy szparagi w każdej postaci :) superr

    OdpowiedzUsuń
  16. Zróbmy tak....Ty jesz szparagi ja ziemniaki, a jajkiem się podzielimy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł na szparagi. Bardzo lubię właśnie te zielone. Szybko, a wcale nie tak trywialnie. Podoba mi się Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi