Follow by Email

środa, 17 sierpnia 2016

Kapusta z cukinią i kiełbasą czyli bigos na mój sposób


Bardzo lubię przygotowywać dania jednogarnkowe. Wystarczy wszystkie produkty wrzucić do garnka i wszystko samo się robi. A teraz gdy mamy takie bogactwo warzyw nasze dania mogą być zarówno kolorowe jak i bogate w składniki. U mnie wersja z kiełbasą, ale możecie zrobić wersję z samymi warzywami, jak lubicie. Ja dalej leniuchuje dość aktywnie na urlopie, jeszcze kilka dni mi zostało tej przyjemności. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 dość duża kapusta stożkowa
- 1 średnia cukinia
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 200 g kiełbasy krakowskiej suchej
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- pęczek świeżego koperku
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- domowa vegeta
- sól, pieprz
- zielone tabasco - kilka kropel - może być szczypta chili

Wykonanie:

Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i łyżkę domowej vegety. Zagotowujemy i przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz. Podczas, gdy kapusta się gotuje kroimy w kostkę cukinię, marchewkę, pietruszkę, cebulę i kiełbasę.

Dodajemy do kapusty marchewkę, pietruszkę oraz cukinię, mieszamy i dalej gotujemy. Dodajemy również pokrojone pomidory.

Na patelni podsmażamy kiełbasę i pod koniec dodajemy cebulkę i razem wszystko przesmażamy. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę z cebulką do kapusty. Jeszcze chwilkę gotujemy, aby smaki się połączyły. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tabasco lub chili - oczywiście jak lubicie ostrzejsze smaki. Dodajemy posiekany koperek i podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Smacznego.






52 komentarze:

  1. Przerobić na wege i jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj,szkoda,że kapusty nie mogę jeść :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! A ja jestem przed śniadaniem...

    OdpowiedzUsuń
  4. boskie połączenie smaków :D Uwielbiam cukinię i dość często ją przygotowuje:)rewelacja, Marzenko !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zestawienie kapusty z cukinią mnie zaszokowalo więc spróbowałam. Dobre! Nawet bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  6. u nas też wczoraj był niby bigosik z cukinii, pysznie było:)
    Twoja wersja też mi sie bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Renatko, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. Świetny pomysł z połączeniem kapusty i cukinii, wyszło bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszna, treściwa miseczka. Mój tata jest wielkim fanem bigosu (lubi gotować i spożywać ;)), pokażę mu przepis - z pewnością będzie zainteresowany takim letnim bigosikiem. Pozdrowionka, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że tacie posmakuje :-) pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  9. Świetny przepis!
    Takie lekkie, letnie danie z jednego gara!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pomysłowy sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba :-) pozdrawiam Aguś :-)

      Usuń
  11. Bardzo ciekawy przepis na bigos :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy pomysł na bogosik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej kapusty jeszcze nie próbowałam. Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko polecam, smakowała wszystkim bardzo :-)

      Usuń
  14. Danie wygląda wspaniale, a do tego te wszystkie pożywne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. brzmi pysznie na pewno zrobie , tylko w tekście sie pomyliłaś napisałaś "Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę z cebulką do kiełbasy " miało być chyba do kapusty z cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy bigosik, chętnie wypróbuję :-))

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna wersja bigosu :) i chyba lepsza od tej tradycyjnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko zdecydowanie tak, pyszniejsza i bardziej aromatyczna :-)

      Usuń
    2. Iwonko zdecydowanie tak, pyszniejsza i bardziej aromatyczna :-)

      Usuń
  18. Pyszny bigosik. Cukinia jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Ostatnio ją wcisnęłam nawet do sosu do pulpetów. Pysznie doprawiłaś go Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aguś :-) cukinia jest dobra na wszystko :-)

      Usuń
  19. Ale mi narobiłaś apetytu na ten ślicznie i apetycznie wyglądający bigos!
    ciepło pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacja! Zapiszę przepis :)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszności , uwielbiam takie jedzonko:)pozdrawiam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taka cukinia to fajne urozmaicenie bigosu dlatego na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  23. Dodatek cukinii to bardzo fajny pomysł, przy okazji na pewno wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Marzenko bezcermonialnie się wpraszam :) uwielbiam takie bogate miksy! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Brzmi pysznie, chętnie wypróbuje przepis :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale mam ochotę na taką kapustę! Koniecznie muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  27. Fajny pomysł z dodaniem cukinii do kapusty, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. no proszę jaki fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale pycha! Muszę coś takiego zrobić, wygląda tak, że ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo fajny przepis. Lubię takie dania.:-)

    OdpowiedzUsuń
  31. cukinia teraz często u mnie gosci, fajny pomysł na jej wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi