Follow by Email

wtorek, 30 sierpnia 2016

Tarta z pieczarkami


Dzisiaj zapraszam was na pyszną tartę z pieczarkami. Bardzo lubię piec tarty na słodko jak i na wytrawnie. Robi się ją w zasadzie bardzo szybko i jest łatwa w przygotowaniu. Farsz możemy zrobić dowolny i użyć składników jakie lubimy. Taka tarta będzie świetnie smakować na obiad, nakarmi gości na imprezie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego

- 500 g pieczarek
- 1 por
- 1 cebula
- 100 g cukinii
- sól, pieprz
- 100 g sera żółtego
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka ziół suszonych - bazylia, oregano

- odrobina masła do wysmarowania formy
- olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, zimne masło i jajko oraz jogurt. Wszystko razem mieszamy rękami, zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki.

Pieczarki kroimy w mniejszą kostkę, tak samo cukinię. Por oraz cebulę kroimy również w kostkę. Pieczarki podsmażamy na rumiano, lekko je solimy, aby odparować jak najwięcej wody. Odkładamy do miseczki. Następnie podsmażamy cukinię, cebulę oraz por - ja podsmażyłam na oleju kokosowym. Dodajemy do pieczarek, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. 

Wyciągamy z lodówki ciasto. Przygotowujemy formę na tartę (średnica 24 cm) i smarujemy ją lekko masłem. Ciasto rozprowadzamy po całości formy oraz po bokach, można to zrobić za pomocą wałka - ja rozprowadziłam ciasto palcami. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni widelcem i podpiekamy je w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy i studzimy je przez 10-15 minut.

Do farszu dodajemy połowę startego sera żółtego, mieszamy.  Wykładamy farsz na podpieczone ciasto i posypujemy resztą sera. Jajka mieszamy - roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy sól, pieprz
i zioła. Wylewamy masę na wierzch tarty.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. Wyciągamy
i zostawiamy, aby tarta odpoczęła na 5 minut. Kroimy na kawałki, podajemy z sosami lub surówkami.
Smacznego.









47 komentarzy:

  1. Wspaniała tarta! Lubię takie wytrawne smaki też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha!!
    bardzo lubię tarty wytrawne z pieczarkami, a ta wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały i pyszny pomysł. Uwielbiam takie tarty

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietne danie, i łatwe do wykonania. Lubie pieczarki, w sumie bardziej, niz wszystkie inne grzybki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko jem w sumie pieczarki z grzybów :-)

      Usuń
  5. Jeszcze chyba nie robiłam takiej typowej tarty z pieczarkami. Jedynie z pieczarkami i szpinakiem :) Fajny pomysł z tym serem żółtym dodanym do ciasta. Musi być pysznie :) Samowity przepis! Pozdrowionka serdeczne :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta prezentuje się wspaniale, a smak to dopiero musi być cudowny ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, wyszła po prostu wspaniała w smaku :-)

      Usuń
  7. Pysznie wygląda, sycący obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja również jestem fanką wszelakich tart! Twoja wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie to wygląda. Koniecznie muszę wypróbować. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda niesamowicie smacznie!
    Chętnie bym się poczęstowała...

    OdpowiedzUsuń
  11. Same takiej tarty w domu nie zrobimy, bo tato sam jej nie zje ale chętnie u kogoś na imprezie byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczna, kopiuję link! Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna tarta Marzenko:) chętnie bym wpadła na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taka tarta jest fajnym pomysłem na imprezki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tarta zachęca do zjedzenia jej wprost z ekranu ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię pieczarki - pomysł na tartę świetny ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja zazwyczaj robię tartę na słodko ;) Ciekawy pomysł ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/ :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubimy tarty, zwłaszcza wytrawne :), Twoja wygląda pysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Aguś. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  21. Pani Marzeno, dlaczego mógł mi nie wyjść spód? :( Niestety jak włożyłam do piekarnika to się skurczył, ciasto zeszło z boków i został placek, czy to złe masło, zła mąka, czegoś za mało, za dużo? Pozdrawiam, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko ciężko mi teraz ocenić co było nie tak bo nie widzę ciasta. Może za mało mąki - a jakie masło użyłaś ?

      Usuń
    2. Agnieszko ciężko mi teraz ocenić co było nie tak bo nie widzę ciasta. Może za mało mąki - a jakie masło użyłaś ?

      Usuń
  22. Mąkę odmierzyłam myślę dobrze,ale może to jednak to masło, bo było o obniżonej zawartości tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi