Follow by Email

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zapiekanka z warzyw


Witajcie kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę pełną warzyw. Na talerzu jest bardzo kolorowo i zdrowo. Bardzo lubię takie dania, gdzie w jednym miejscu jest wszystko co lubię. Po prostu do naczynia wkładacie ulubione warzywa, zioła, przyprawy i zapiekamy to wszystko razem. Zapiekanka wychodzi wspaniała w smaku, pełna aromatów. Koniecznie spróbujcie taką zrobić a jestem pewna, że będzie to wasza ulubiona pozycja obiadowa. Muszę też się wam pochwalić. Te osoby, które są ze mną na fb wiedzą już o co chodzi. Wczoraj miałam przyjemność pojechać do Warszawy i wziąść udział w nagraniu do porannego programu - Polska na dzień dobry. Weekend - w telewizji Republika. Program był emitowany na żywo, ale nagranie pojawi się w tygodniu w internecie, więc napewno zamieszczę link. To było dla mnie niezwykłe przeżycie, pierwszy mój raz w telewizji. Wczorajszy dzień obfitował w emocje i niespodzianki. Okazało się, że to nie mój ostatni raz. Dostałam propozycję uczestnictwa w programie - ale o tym później. Bardzo się cieszę i wierzę, że marzenia się spełniają. A teraz wracam do zapiekanki, bo to ona jest tu bohaterką.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 500 g buraków (ugotowanych lub upieczonych w piekarniku)
- 1 średnia cukinia (ok 350 g)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść zielonych oliwek
- 1 kalarepa
- sól, pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- szczypta albo dwie chili
- dwie garście szpinaku (u mnie baby)
- garść świeżej bazylii
- kilka listków świeżego oregano
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)

Wykonanie:

Potrzebujemy duże naczynie do zapiekania z pokrywką. Dno naczynia smarujemy olejem. Ziemniaki podgotowane i przestudzone (nie gotujcie ziemniaków do końca, lekko je tylko podgotujcie) kroimy w plastry, tak samo buraki i cukinię, oraz kalarepkę. Paprykę kroimy na dowolne kawałki, siekamy świeżą bazylię i oregano. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 
Teraz będziemy układać warstwami warzywa - najpierw 1/3 ziemniaków, potem 1/2 buraków, 1/2 cebuli, 1/2 cukinii, 1/2 kalarepki, 1/2 oliwek, 1/2 szpinaku, 1/2 papryki, 1/2 czosnku, polewamy częścią oleju i posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, opcjonalnie chili oraz świeżymi ziołami. Następnie kolejna warstwa tak samo jak wcześniej, na samej górze układamy ostatnią część ziemniaków, posypujemy jeszcze solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. 
Naczynie zamykamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 50 minut. Po upieczeniu przekładamy warzywa na talerze, dla dwóch osób będzie to obiad na dwa dni, dla większej rodziny na jeden. Możemy także posypać pod koniec pieczenia starym serem. 







46 komentarzy:

  1. Mega pyszny obiadek :) aż głodna się zrobiłam :)
    Marzenko serdecznie gratuluję debiutu telewizyjnego! Pamiętam jaki to stres, ja pod koniec zeszłego roku miałam przyjemność wziąć udział w przedsięwzięciu telewizyjnym. Chociaż mój program nie był na żywo i można było co nieco poprawić też się stresowalam.
    Teraz czekamy na kolejne wydarzenie z Tobą :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, oj stres jest i to wielki. Ale warto :-)

      Usuń
  2. Ale super, na pewno niesamowite przeżycie, świetna sprawa.
    A zapiekanka pierwsza klasa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zapiekanka:)
    Gratuluję debiutu,życzę sukcesów-chociaż ze względu na fakt jaka to telewizja oglądać nie będę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała zapiekanka i jeszcze raz gratuluję Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wspaniały obiad :) Z chęcią bym się na taki połakomiła. Bardzo apetycznie to wszystko wygląda.
    Co do występu - uśmiecham się o link, jak tylko będzie występny. Z chęcią obejrzę!
    Marzenia się spełniają, gdy jest się tak wytrwałym i pracowitym jak Ty. Gratulacje!
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu z pewnością go udostępnię :-) dziękuje kochana bardzo :-)

      Usuń
  6. uwielbiam zapiekanki! szczególnie te z dominującym ziemniakiem ! Super pysznie i kolorowo !

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję debiutu telewizyjnego :) zapiekanka prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo kolorowe danie, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko koniecznie podziel się swoimi spostrzeżeniami z programu. A odnośnie dania to bardzo zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu jak tylko będę miała link napiszę post :-)

      Usuń
  10. Zapiekanka zapiekanką ale występ w tv to jest dopiero moc :D Widziałyśmy relacje na IG :D Gratulujemy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Super danie, świetnie sprawdzi się w naszym menu cateringowym dla osób, które są wegetarianami :) mam nadzieję, że nie obrazisz się, jeśli trochę urozmaicimy Twoje danie i dodamy go do naszych pozycji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mój przepis będzie inspiracją. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  12. Marzenko gratuluje przede wszystkim wystąpienia w Tv!
    Danie wygląda wspaniale! Uwielbiam warzywne zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajna i kolorowa zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię zapiekanki warzywne, a Twoja prezentuje się rewelacyjnie i na pewno jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealna :) Smaczna i zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne kolory.. z pewnością pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapiekanka jest na pewno przepyszna, bo bardzo podobną robi mój mąż i zawsze znika ze szybko ze stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Warzywna zapiekanka w sezonie musi być zrobiona choć raz ! Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja robię takie zapiekanki bardzo często :-)

      Usuń
    2. Kochana ja robię takie zapiekanki bardzo często :-)

      Usuń
  19. Zapiekanka i Twój debiut w TV, były warte zachodu Marzenka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniała zapiekanka. Ja za rzadko takie robię. Dobrze, że mnie zainspirowałaś.
    Marzenko, gratuluję Ci tego debiutu w TV. Jesteś wielka!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszna, zdrowa i aromatyczna zapiekanka :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszna zapiekanka. Marzenko czekam na relację i wrażenia po nagraniu. Jeszcze raz gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow! Muszę taką zrobić. Bardzo interesująca jest, a zapiekane warzywa bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Z buraczkami? Bardzo fajna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam zapiekanki, a ta wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zapiekanki warzywne są pyszne. Twoja w dodatku wygląda przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ojej! Takie zapiekanki warzywne mogłabym jeść codziennie! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mm wygląda przepysznie :) A dawno nie robiłam żadnej zapiekanki warzywnej :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi