Ziemniaki pieczone w panierce


Bardzo lubimy jeść ziemniaki, i nie potrzebujemy do nich zbyt wiele dodatków. Same w sobie są pyszne i mogą być daniem. A już pieczone smakują wspaniale. Tak sobie pomyślałam, że zrobię ziemniaki pieczone w panierce. Do bułki tartej dodałam twardy ser grana padano, świetnie się sprawdzi także parmezan. Oczywiście można przygotować do ziemniaków jakiegoś kotlecika czy surówkę, ja zrobiłam sos czosnkowy z jogurtu naturalnego gęstego z czosnkiem i koperkiem. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki startego twardego sera - u mnie grana padano

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki, jak macie duże ziemniaki to na ćwiartki. Wrzucamy je do garnka z wodą i łyżeczką soli i podgotowujemy - tak po zagotowaniu wody około 10 minut wystarczy. Odcedzamy i odstawiamy, aby przestygły.

W miseczce mieszamy bułkę tartą z serem, odrobiną pieprzu i soli.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko olejem. Każdego ziemniaka również smarujemy olejem - można to zrobić pędzelkiem lub po prostu rękami. Posmarowane ziemniaki obtaczamy w panierce i układamy na blaszce.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego.






Komentarze

  1. Lubię pieczone ziemniaki ale w tradycyjnej wersji bez panierki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich ziemniaków panierowanych.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pieczone ziemniaki, jeszcze nigdy nie próbowałam takich w panierce - fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z lepszych dań świata :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie piekłam ziemniaczków w panierce, ale jak widzę - wiele traciłam. Wyglądają wspaniale. Na pewno są przepyszne :) i ten grana padano - mmm. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu upiecz sobie takie, zobaczysz jak wspaniale smakują :-) pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  6. ziemniaki w panierce?Chrupiący pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na ziemniaki :) takie proste, a takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzena świetny pomysł, muszę zrobić, też lubimy ziemniaki a te gotowane już mi się znudziły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, biorę, muszą być cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smacznie wyglądają Twoje ziemniaczki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ziemniaczki,aż ślinka cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mojemu mężowi spodobalby się ten pomysł :) naprawdę wart powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co za pychota! Na pewno zrobię takie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie w panierce muszę smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. U nas takie ziemniaczki zniknęły by z talerza raz dwa :)
    Pysznie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam pycha, my również lubimy takie zapiekane ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy pomysł z panierką.
    Takie ziemniaki bardzo by smakowały mojemu mężowi...

    OdpowiedzUsuń
  19. takie ziemniaczki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie złote, apetyczne! Ziemniaczki w panierce są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  21. panierowanych nigdy nie robiłam, a pieczone ziemniaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie takich w panierce :-) są naprawdę pyszne :-)

      Usuń
  22. My ziemniaki możemy jeść nawet solo (szczególnie Monika) :-P ta wersja na pewno jest przepyszna i nie mogłybyśmy się od nich oderwać<3

    OdpowiedzUsuń
  23. Super pomysł. Chętnie z niego skorzystam Marzenko, bo pieczone ziemniaczki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeszcze takich nie jadłam:-) Przepis zanotowany:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. No to już wiem co trzeba spróbować zrobić :) ciekawe czy tak samo pyszne jak pieczone z ziołami :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja bym je jadła bez żadnych dodatków

    OdpowiedzUsuń
  27. Podoba mi się pomysł na takie ziemniaczki:)
    Udanego tygodnia kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :-) dla ciebie również kochana miłego tygodnia :-)

      Usuń
  28. W paniesce jeszcze nie jadłam, muszę próbować i to koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. robię je bardzo rzadko, ale znikają zawsze bardzo szybko:)
    ja dodaje jeszcze sera żółtego:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ziemniaczki prezentują się przeapetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam pieczone ziemniaki! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Czadowy pomysł! Takich panierowanych jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  33. pyszności... moja rodzinka strasznie ziemniaczana:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglądają na bardzo chrupiące :) Robię takie od czasu do czasu z bułką tartą.

    OdpowiedzUsuń
  35. Można zwykłe ziemniaki zamienić w pyszne chrupiące mniam

    OdpowiedzUsuń
  36. co jak co, ale takich ziemniaczków to ja jeszcze nigdy nie spotkałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Pieczone ziemniaki goszczą u mnie bardzo często, ale w panierce nie robiłam jeszcze nigdy! Cudowny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Piękne zdjęcia, dobrze napisane - będę tu zaglądać częściej!

    OdpowiedzUsuń
  39. W panierce nie jadłam, ale jak tak na nie patrzę, to na pewno zrobię :-)))

    OdpowiedzUsuń
  40. Oj ja uwielbiam wszystkie specjały ziemniaczane :)
    To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Chyba jutro zrobię takie. Panierka z dodatkiem sera brzmi niezwykle kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  42. Kiedyś robiłam podobne, ale nie wyglądały tak ładnie. Trzeba będzie zrobić kolejne podejście. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.