Follow by Email

sobota, 29 października 2016

Brownie bezglutenowe



Zapraszam was dzisiaj na kawałek pysznego ciasta czekoladowego, jest to brownie bez glutenu. Przepis na to pyszne ciacho znalazłam u Sosny. Ciasto upiekłam specjalnie dla mojej koleżanki Dorotki, która nie może jeść glutenu a bardzo lubi słodkości. Powiem wam w sekrecie, że bardzo się ucieszyła jak jej zawiozłam kawałek i bardzo jej smakowało. Ciasto jest naprawdę pyszne, mocno czekoladowe, takie do kubka kawki lub pysznej herbatki. To jak skusicie się i wy na kawałek ?

Zapraszam :-)


Składniki:

- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 100 g masła
- 100 g oleju kokosowego
- 80 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 200 g cukru trzcinowego lub zwykłego
- 3 jajka

Wykonanie:

Masło razem z olejem kokosowym przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, aby się rozpuściło. Dodajemy połamaną gorzką czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na kilka minut, aby przestygła.

Jajka miksujemy na puch razem z cukrem, następnie cały czas miksując wlewamy cienkim strumyczkiem naszą przestudzoną czekoladę z masłem i olejem, miksujemy tak długo, aż masa się połączy. Na koniec dodajemy porcjami obie mąki i mieszamy szpatułką lub delikatnie łyżką.

Ciasto wylewamy do formy ( u mnie prostokątna 21x32) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, pieczemy przez 35-40 minut, grzanie góra-dół.

Białą czekoladę drobno siekamy. Upieczone ciast wyciągamy z piekarnika i posypujemy po całej powierzchni posiekaną białą czekoladą i zostawiamy je w formie jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy.
Smacznego.




41 komentarzy:

  1. Super koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie się skuszę na duży kawałek, uwielbiam brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię brownie, a już dawno nie jadłam. Twoje z pewnością jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciach pierwsza klasa, bardzo lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku-uwielbiam-te-Twoje-pyszności!_tak-jeszcze-znaleźć-chęci-by-pogotować-może-to-dziś-będzie-ten-dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dlaczego to brownie już wygląda tak idealnie? :D :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym się skusiła :D Wygląda idealnie a teraz czas na wege brownie :)

    PS Nie żebym naciskała ale przypominam o przepisie na vege burgery i chipsy z marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana tak pamiętam. Musisz jeszcze poczekać. Po niedzieli przygotuje danie, za mało czasu na wszystko :-)

      Usuń
    2. Spokojnie :) Poczekam tyle ile trzeba - nawet i dłużej, jeśli w planach będziesz mieć co innego :) Chciałam tylko przypomnieć bo w natłoku obowiązków i zajęć często wiele rzeczy nam umyka ;)
      Jeszcze raz dziękuję ♥

      Usuń
  8. Pyszności! Zapraszam do nas na www.kcalmar.com :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja się chętnie skuszę, wygląda meeeega czekoladowo<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam brownie. Biała czekolada na wierzchu to wspaniały pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, konsystencja brownie powala :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pewnie że sie skuszę, kawa bez ciacha juz tak nie smakuję;)
    miłej niedzieli Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  13. o nieee.. totalnie się zatraciłam.. pyszność ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O to coś dla mnie, porywam kawałeczek do kawki orkiszowej, którą właśnie piję :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! Cudny placek :) aż się poslinilam na jego widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zakalca to ja zawsze bardzo chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham brownie <3 Z glutenem czy bez, biorę każde :) <3

    OdpowiedzUsuń
  18. chętnie skuszę się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie każdy może jeść produkty z glutenem. Dobrze, że podajesz przepisy i dla tych co mają z tym problem. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak na masełku to ja jestem skuszona

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale mi zrobiłaś ochotę na brownie. Tak dawno nie jadłam. A tak bardzo lubię... Ustawiam się w kolejce po kawałeczek. Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy mąke kukurydzianą można zastąpić zwykłą? i połąćzyć z ryżową? wszystkie składniki obecne w domu oprócz tej kukurydzianki :(

    OdpowiedzUsuń
  23. Takie ciacho idealne na jesienną chandrę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ponieważ sama nie piekę bezglutenowych, to od razu mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie cudo! I ta polewa czekoladowa, aż porwałabym kawałek :))

    OdpowiedzUsuń
  26. nigdy nie używałam mąki kokosowej,chyba czas spróbować,a brownie pycha !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi