Follow by Email

niedziela, 16 października 2016

Małe omleciki kokosowe z owocami


Jakiś czas temu dostałam paczkę niespodziankę a w niej pyszne produkty. Dostałam także zaproszenie do konkursu, w którym zdecydowałam się wziąć udział. Tematem konkursu były dania kuchni tajskiej. Wśród produktów było mleczko kokosowe, cukier kokosowy i olej kokosowy i właśnie tak sobie pomyślałam, aby zrobić pyszne śniadaniowe placki, a właściwie takie małe omleciki kokosowe. Dla wzbogacenia smaku tych placuszków dodałam liście kaffiru, które nadają fajnego, cytrusowego aromatu i smaku. Omlety wyszły wspaniałe w smaku, upiększyłam je dodatkowo owocami, które znalazłam w zamrażalniku. I właśnie ten przepis dodaje do konkursu z marką House of Asia

Zapraszam :-)


Składniki:

- 6 jajek
- puszka mleczka kokosowego - 400 ml
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 190 g mąki pszennej
- 3 suszone liście kaffiru
- 3 łyżeczki cukru kokosowego
- 3 łyżki wody
- olej kokosowy do smażenia
- owoce - u mnie rozmrożone truskawki i borówki amerykańskie
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je mikserem lub trzepaczką, dodajemy cukier kokosowy
i mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe, mąkę ryżową i pszenną. Mieszamy trzepaczką albo mikserem, dodajemy wodę. Na koniec dodajemy rozkruszone w dłoniach liście kaffiru bez łodyżek.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, nakładamy łyżką porcję ciasta (2 łyżki ciasta na 1 omlecik)
i smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiano.

Na talerzach układamy usmażone omleciki, dekorujemy je owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.





24 komentarze:

  1. Super... fajna forma podania - można brać w łapki i zajadać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No można :-) i zabrać ze sobą wszędzie też :-)

      Usuń
  2. Wyobrażam sobie, jak cudownie musiały smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Omleciki to ja mogę zawsze, a już takie kokosowe to z wielką, wielką chęcią bym zjadła. Pyszne, malutkie, wspaniałe. Muszę sobie nawet takie przyrządzić. Pozdrowionka serdeczne :) Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu koniecznie zrób, wyszły pyszne :-) miłej niedzieli :-)

      Usuń
  4. Wygląda naprawdę pysznie i ślicznie :) Życzę powodzenia w konkursie.
    Pozdrawiam ^^
    http://mysteryeternal.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. ale muszą być pyszne, wszystko co kokosowe bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł na wykorzystanie chińskich produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kokosowe smaki, wiec to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne, takich na mleczku kokosowym jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszności ! zjadłabym takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm kokosowe musiały smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musiał smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi