Follow by Email

czwartek, 27 października 2016

Makaron ryżowy z warzywami


Kolejne danie z kuchni tajskiej. Pyszny makaron ryżowy z warzywami z pastą tom yum i sosem sojowym. Bardzo aromatyczne danie. Ja uwielbiam takie smaki, zresztą makaron z warzywami mogłabym jeść cały czas. I ten przepis również dodaje do konkursu z marką House of Asia
Jeżeli chcecie możecie dodać do makaronu podsmażonego kurczaka, posypać dodatkowo sezamem. Tutaj nic nas nie ogranicza.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 czerwona papryka
- 2 cebule szalotki
- duży ząbek czosnku
- połowa główki średniej kapusty pekińskiej
- 2 marchewki, połowa selera, pietruszka, kawałek pora (ogólnie włoszczyzny ma być 400-450 g)
- 400 g brązowych pieczarek
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 2-3 łyżeczki pasty tom yum
- łyżeczka świeżego, startego imbiru
- 100 ml wody
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- makaron ryżowy - 200 g
- olej koksowy do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w plasterki, rozgrzewamy patelnię (najlepiej taką głęboką), dodajemy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy pieczarki. Szalotkę kroimy w piórka, paprykę na kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w drobne słupki. Natomiast por kroimy w plasterki.
Wszystko dorzucamy do podsmażonych pieczarek, dodajemy odrobinę wody i dusimy. Warzywa mają zostać lekko chrupiące. Dodajemy pokrojony drobno czosnek, starty imbir (możemy użyć
w proszku), sos sojowy, pastę tom yum, suszoną bazylię i na koniec wrzucamy posiekaną kapustę pekińską (garść odkładamy na potem do dekoracji). Mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, odsączamy na sitku i przelewamy zimną wodą, dodajemy do warzyw i chwilkę wszystko razem dusimy, mieszamy, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Danie przekładamy do miseczek, dekorujemy kapustą pekińską.
Smacznego.






35 komentarzy:

  1. Mmm brzmi przepysznie :) szczerze się przyznam,że jeszcze nie jadłam dań kuchni azjatyckiej...
    A jak Syn reaguje na takie potrawy? Bo córcie pewnie mocno nosem by kreciły;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko koniecznie spróbuj, ja w tych smakach się zakochałam :-)

      Usuń
  2. pyszności to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak takie aromatyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej wersji nie jadłam makaronu ryżowego.
    Super sprawa :) Świetne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny i zdrowy. Dawno nie sięgałam po makaron ryżowy. Uwielbiam takie dania. Poproszę taką miseczkę na wynos. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie! Ale miseczki, po prostu cudo! Śliczne są!

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko,
    to coś dla mnie!
    I te kolory, pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kuchnię tajską. Ostatnio niestety bardzo mało jej u mnie, ale ten przepis na pewno kiedyś wypróbuję. Wygląda jak zawsze obłędnie i od razu ma się ochotę zabrać za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana, spróbuj kiedyś :-) pozdrawiam serdecznie i trzymaj się :-)

      Usuń
  9. Pyszności! Zabieram wszystkie miseczki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie są to moje smaki, ale pokażę przepis siostrze, ona będzie zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U Ciebie zawsze jest przepysznie!
    Pozdrawiam Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajna propozycja szczególnie, że dawno nie jadłyśmy makaronu ryżowego :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja go do tej pory tylko do sajgonek dawałam. Pyszny pomysł Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na danie! Interesujące zestawienie kolorystyczne - przecież je się oczyma.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam makaron ryżowy, danie zdecydowanie dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie. Lubię egzotyczne smaki. Czy zamiast brązowych pieczarek mogą być białe? Z brązowymi jest problem z kupieniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mogą być białe :-) dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  17. Uwielbiam ten makaron jeść z rybą :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jadłam jeszcze makaronu ryżowego :) A danie wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. takie azjatyckie wariacje bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis a jeszcze lepszy blog :)
    Zapraszam do mnie :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi