Follow by Email

niedziela, 2 października 2016

Tort kawowy


Tydzień temu miałam urodzinki i odwiedziła mnie cała rodzinka. Z tej okazji upiekłam pyszny torcik kawowy. Zrobiłam biszkopt biały i ciemny, przełożyłam go kremem
i udekorowałam malinami i czekoladą. Wyszedł naprawdę wspaniały w smaku, nie tak bardzo słodki i dosłownie rozpływający się w ustach. Zdecydowanie jeden z najlepszych tortów jakie miałam okazję robić. Wykorzystałam w zasadzie 3 blaty, jeden zamroziłam na potem. Imprezka rodzinna bardzo się udała, miło spędziłam czas. 


A was zapraszam na kawałek torcika :-)


Składniki:

biszkopty:
jasny
- 5 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- szczypta soli

- do ciemnego dodatkowo 20 g kakao naturalnego

krem

- 750 ml śmietany 30 %
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek kawy inki
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru z wanilią

- dodatkowo maliny, ozdoby czekoladowe
- pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
- sok jagodowy rozrobiony z wodą do nasączenia biszkoptów

Wykonanie:

Do miski wbijamy białka, żółtka odkładamy do osobnej miski. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na średniej mocy miksera. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód - i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt
i zrzucamy go z wysokości kilka razy na podłogę - podłóżcie ścierkę.
Tak samo postępujemy z przygotowaniem biszkoptu ciemnego, tylko do mąki pszennej
i ziemniaczanej dodajemy kakao. Upieczone biszkopty studzimy, najlepiej upiec je wieczorem a resztę tortu przygotować na drugi dzień.

Krem - do miski miksera wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy mascarpone, cukier z wanilią, kawę inkę i cukier puder. Miksujemy wszystko razem, aż masa zgęstnieje.

Biszkopty kroimy na dwa blaty. Sok jagodowy (lub inny jaki macie) rozrabiamy z wodą i nasączamy nim blat kakaowy, smarujemy go dżemem i częścią kremu, przykrywamy go jasnym blatem. Następnie ponownie nasączamy i smarujemy samym kremem, przykrywamy blatem kakaowym, który nasączamy i smarujemy kremem, smarujemy kremem również boki tortu.
Tory udekorowałam świeżymi malinami i czekoladowymi ozdobami. Schładzamy w lodówce.
Drugi blat jasny zamroziłam do wykorzystania na potem.
Smacznego.




40 komentarzy:

  1. Piękny! Byłby idealny na niejedną uroczystość. Jestem pod wrażeniem. Moja mama wprost kocha smak tortu kawowego. Już czuję jakby była zadowolona, gdyby mogła się takim delektować :) Wspaniały i wizualnie i w smaku. W to nie wątpię. Pozdrowionka cieplutkie, niedzielne :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, cudny jest ten tort. Ślinka cieknie na sam widok. Tort kawowy... dawno nie jadłam. Chętnie poczęstowałabym się Twoim.
    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko po pierwsze spóźnione życzenia przyjmij;)
    a po drugie porywam kawałeczek tortu- wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żartowałaś z tym rzucaniem na podłogę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Okazały:)udany,zresztą,jak zawsze spod Twojej ręki, wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie. Czytając z kawą, myslalam o kawie naturalnej. Ciekawa jestem jak kawa inka smakuje w masie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękny tort. W październiku chciałam nie jeść nic słodkiego ale Twój tort tak kusi żeby go zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały tort! :) kawowe smaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko wspaniały torcik, już sobie wyobrażam jaki musiał być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko torcik wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo smakowicie wygląda, a jaki wysoki :) chętnie zjadłabym kawałek takiego torta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, idealny byłby na moje urodziny które miałam wczoraj.

    OdpowiedzUsuń
  13. Śmietanka i serek mascarpone to super baza dla kremów. Uwielbiam. Pysznie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Myślałem, że rzucanie o podłogę to patent mojej mamy :) Tort niespodziankowy wyszedł pycha na urodziny żony, mimo że bez wagi ;) (polecam www.kalkulatorkuchenny.pl)

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzenko wspaniały torcik i smaki takie jak lubię :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  16. O matko cudownie wygląda, ja już dawno nie jadłam takiej wspaniałości

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniały tort, aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Obłędny, a kawowe ciasta to ja wprost kocham :-))))

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm kawowe smaki! Mój ulubione! Właśnie sernik kawowy tworzę :)
    Marzenko wspaniały tort!
    Spóźnione ale szczere życzenia. Wszystkiego naj naj najlepszego Kochana! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Spóźnione, ale szczere - wszystkiego najlepszego :)
    A torcik prezentuje się rewelacyjnie! Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Torcik wygląda bardzo elegancko! Spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie wygląda! Twojego tortu z chęcią bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Efektowny, bardzo efektowny torcik, pięknie się prezentuje w przekroju. Pozdrawiam :**

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny! Kawałek takiego ciasta i człowiek wie, że żyje :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo apetyczny ten torcik. Napewno skorzystam z Twojego przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Marzenko, spóźnione życzenia urodzinowe! 100 lat w zdrowiu!
    Tort obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  27. Tort faktycznie przepyszny. Jutro robię go po raz drugi. Mój nasączyłam sokiem z czarnej porzeczki. Krem ma smak lodów cappucino. Jest go bardzo dużo, więc spokojnie można zrobić tort z 4 blatów. Tym razem zrobię go z 0,5 litra kremówki i 500 mg serka mascarpone. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ochhh uwielbiam ciasta o takim smaku , piękna prezentacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Z przyjemnością zjadam za Twoje zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi