Follow by Email

wtorek, 15 listopada 2016

"Retro warzywa" recenzja książki


Kolejna już książka Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Pierwsza ich pozycja to "Kipi kasza". "Retro warzywa" od Samo Sedno, to propozycje wykorzystania kilku naszych warzyw. Bardzo ciekawe propozycje. Przepisy w książce są podzielone na działy dotyczące poszczególnych warzyw - burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew, topinambur. Mamy do dyspozycji aż 105 przepisów do wyboru.



Burak to warzywo, które ja po prostu kocham. Buraki były obecne w moim życiu od dawna. W moim rodzinnym domu zawsze coś się z niego przygotowywało. W książce znalazłam jego nowe wykorzystanie i wypróbuję z chęcią pierogi, hummus buraczany czy tartę z botwiny i koziego sera. Mniam już na samą myśl jestem głodna. 



Rabarbaru jako dziecko nie znosiłam. Gdy moja mama robiła kompot czy ciasto ja uciekałam wręcz z domu. A teraz go uwielbiam, jak to się smaki zmieniają z wiekiem. Propozycje autorów książki na wykorzystanie rabarbaru są w niektórych pozycjach mi znane. Zaciekawił mnie śledź z rabarbarem czy makaron z pesto z dodatkiem rabarbaru. 


Jarmuż zagościł w mojej kuchni stosunkowo niedawno i jeszcze nie odkryłam wszystkich jego możliwości. Koktajle czy dodatek do sałatek to dopiero początek możliwości. Chłodnik z jarmużem, tarta, zapiekanka czy zupa, jarmuż jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań. 



Skorzonera - powiem wam szczerze, że nigdy nie robiłam nic ze skorzonerą. Nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam jakieś danie czy samo warzywo. Z chęcią zaopatrzę się w warzywo i przygotuje coś pysznego, a tu możliwości jest naprawdę wiele i wszystkie zapowiadają się ciekawie. Pytanie czy ta cała skorzonera mi zasmakuje. 



Pasternak kiedyś jadłam, ale to był chyba raz czy dwa i na tym koniec. I tu kolejne wyzwanie przede mną. Zupa, tarta, focaccia czy sałatka, zapowiada się smacznie. 



Brukiew i znowu nic. Nie kojarzę smaku, zapachu, nie kojarzę czy lubię i czy w ogóle ją jadłam. Nie rzuciła mi się w oczy na straganach czy warzywniakach, ale się za nią rozejrzę. Tym bardziej, że zaczytałam się w przepisach - pikantna zupa, sałatka i surówka, sok pomarańczowy. Wszystko brzmi tak apetycznie i apetycznie wygląda. 




No i jest jeszcze na koniec topinambur. Ale ja niestety nie przepadam za jego smakiem, być może jak bym spróbowała ponownie z przepisu chłopaków zrobić np. pierogi ruskie to zmieniłabym zdanie. W każdym bądź razie książkę mogę wam polecić. Jest to książka dla każdego, jest mięso, są ryby, są warzywa i wiele innych składników. 

Autor - Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
Tytuł - "Retro warzywa"
Wydawca - Edgard - seria Samo Sedno
Ilość stron - 240
Wymiary - 30x214x280 - twarda okładka
Cena - 58,99





10 komentarzy:

  1. Zazdroszczę Ci tylu ciekawych nowości ksiązkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te pierogi ruskie z topinamburem brzmią całkiem ciekawie :)
    nie mam książki ale i tak pokombinuję
    a brukwią mam tak samo, u nas jej po prostu nie ma
    miłego dnia Marzenko, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ksiązka! warzywa są super

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasternak, brukiew, skorzonera. Coś niby słyszałam, ale kompletnie nie kojarzę smaku. Ileż to się można dowiedzieć ciekawostek... a właściwie przypomnieć o ich istnieniu. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się moda na te zapomniane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj ten przepis na pierogi z botwinką, białym serem i wiśniami i mnie skusił ;) Z pewnością jeszcze niejeden przepis z książki by mnie zachwycił ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie mieć taka książkę, ale zastanawiam sie gdzie znalazłabym miejsce dla jeszcze jednej książki kucharskiej...

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę ją mieć koniecznie :) co prawda już na początku zadziwia mnie obecność w tej pozycji buraka i rabarbaru bo nijak nie pasują mi one do retro warzyw. Burak jest powszechnie używany i lubiany przecież a i z rabarbarem chyba jest podobnie ale rozumiem że chodziło o podanie jakichś nowatorskich przepisów na te warzywa i fakt pierogi z botwinką, serem i wiśnuami brzmią kusząco. Topinambur i pasternak uwielbiam ale pozostałych muszę spróbować bo ciekawią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. książkę mam, ale jak wg mnie średnia... są przepisy, które mnie się podobają, ale jednak wiele połączeń przez trudność w kupnie warzyw raczej nie będzie do wykorzystania. Koncepcja książki na pewno fajna, ale jednak jak ktoś kupuje to chce móc z niej korzystać :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi