Tarta mocno czekoladowa z wiśniami


Zapraszam was dzisiaj do cudownie czekoladowego świata, na kawałek obłędnej w smaku tarty czekoladowej z wiśniami. Mocno czekoladowej i tak pysznej, że nie można się od niej oderwać. Dosłownie. Jak lubicie czekoladowe smaki to po prostu musicie ją zrobić. Ja ją przygotowałam, jak jechałam do rodziców powiem wam, że szybko zniknęła i bardzo smakowała. Przepis znalazłam w książce "Słodkie klimaty". 

Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 2,5 łyżki naturalnego kakao
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 4 łyżeczki zimnej wody

nadzienie
- 400 g wiśni - użyłam ze słoika
- 150 ml mleka
- 500 ml śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kakao, cukier puder i sól. Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy wszystko razem palcami, powstaną takie grudki jak kruszonka. Następnie dodajemy żółtko wymieszane z wodą i wlewamy do masy. Mieszamy, aby wszystko razem się połączyło.

Formę na tartę smarujemy masłem i rozprowadzamy palcami ciasto po całej powierzchni, łącznie z bokami. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu tartę musimy wystudzić.

Nadzienie - wiśnie odsączamy na sitku, ja miałam domowej roboty wiśnie we własnym soku. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy śmietanę i cukier i powoli zagotowujemy. Zmniejszamy gaz jak będzie już wrzało i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Róbcie to powoli i na najmniejszym ogniu. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy małym strumyczkiem rozbełtane jajka, mieszamy najlepiej trzepaczką. Dolewamy ekstrakt waniliowy i mieszamy wszystko razem, dodajemy 3/4 wiśni. Masę wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy ponownie do piekarnika, temperatura 170 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu dekorujemy pozostałymi wiśniami. Tartę po wystudzeniu schładzamy w lodówce.
Mi cała masa się nie zmieściła w formie na tartę, chyba moja jest za niska, przelałam pozostałą masę do naczynia do zapiekania, w którym piekę owsiankę i piekłam razem z tartą. Powstał pyszny mus.
Smacznego.





Komentarze

  1. Ależ to jest czekoladowe dzieło sztuki, połączenie z wiśniami jest bajeczne - moje ulubione :) wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszna! Kiedyś robiłam czekoladową, ale muszę zrobic i taką z wiśniami

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ośliniłam się jak niemowlę :-P

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała tarta :) istna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwa czekoladowa rozkosz dla podniebienia <3. Śliczny talerzyk Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko tarta wyglada obłędnie i zapewne tak samo smakuje :)))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Od samego patrzenia głodna się zrobiłam :) rewelacja tarta!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kawałek, który wręcz ocieka czekoladą, można jeść już oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiamy połączenie czekolady z wiśniami :D Wspaniała tarta :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekoladowa rozpusta :-) nie oparlabym się jej :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Połączenie idealne - czekolada i wiśnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie przepadałam za smakami czekoladowymi w połączeniu z wiśnią, ale chyba do nich dorosłam ;) Pyszna tarta! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ile pyszności w jednym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślinka cieknie na sam widok, deser palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam czekoladę ! wpraszam się na kawałek

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzenko, ta tarta to coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm, o tak! Wiśnie i czekolada to delicje :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Wpraszam się na kawałek takiej tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ to musiało wybornie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  21. Alez czekoladowo mi sie zrobiło jak tylko na nią patrze :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Bajkowo wygląda i zapewne świetne smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wiśnie i czekolada to wybitny duet:)
    pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  24. ZAmierzam upiec tą tartę w formie o średnicy 20 cm, czy nie będzie za mała, chciałam żeby była wyższa i stanowiła jakby Torcik dla przyjaciółki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu możesz ją upiec w mniejszej :-)

      Usuń
    2. Jadłam u koleżanki była pyszna! Dziś robię sama ale z orzechami włoskimi w środku i malinami w syropie na wierzchu. Trochę mi się ciasto przypalilo niestety. Teraz czekam aż wystygnie. Trzymajcie kciuki :)

      Usuń
  25. Czy można wiśnie mrożone dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście. Tylko wcześniej trzeba je odmrozić i troszkę odcisnąć na sitku :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.