Follow by Email

środa, 28 grudnia 2016

Chleb pszenny drożdżowy


Zakochałam się w smaku tego chleba. Zwykły, prostu chleb pszenny na drożdżach a taki magiczny, i te dziury. Mówię wam jest wspaniały. Przepis na niego znalazłam w książce Piotra Kucharskiego. Jest tam bardzo wiele fajnych propozycji, które mam zamiar wypróbować. 
Koniecznie spróbujcie jak smakuje.

Zapraszam :-)


Składniki:

zaczyn
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 200 ml ciepłej wody
- 2 g świeżych drożdży

ciasto właściwe
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 5 g świeżych drożdży
- cały zaczyn

Wykonanie:

Zaczyn mieszamy wieczorem w misce i zostawiamy do wyrośnięcia na całą noc - 12 - 16 godzin, miskę przykrywamy ściereczką.

Rano do zaczynu dodajemy mąkę, sól, drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, musimy wyrabiać 5-7 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i nie będzie się tak mocno przyklejało do rąk. Podczas wyrabiania ręcznie możemy to zrobić w misce lub na stolnicy, podsypujemy delikatnie mąką podczas wyrabiania.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, ma być w misce i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - tak 2-3 godziny.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką i formujemy podłużny bochenek. Bochenek przełożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i podsypany mąką, przykrywamy jeszcze na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy w dowolny sposób i wstawiamy do piekarnika, spryskujemy piekarnik wodą i pieczemy 40-45 minut, ja spryskałam delikatnie wodą także chleb.

Upieczony chleb wyciągamy i studzimy na kratce,
Smacznego.






36 komentarzy:

  1. Ostatnio nieco odeszłam od chlebów pszennych na koszt tych żytnich. Ale domowego chlebusia drożdżowego pszennego bym nie odmówiła przecież! Poproszę kromeczkę! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to ma znaczenie jaka jest mąka? Ja mam mąkę prosto z młyna i zastanawiam się czy mogłabym z tej mąki zrobić ten chleb ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu w zasadzie możesz użyć mąki jaką masz. Ja też mam mąkę z młyna :-)

      Usuń
  3. nie pamiętam już kiedy piekłam jakiekolwiek pieczywo :( może wreszcie wyzdrowieję do końca, to ruszę na całego do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Chlebek jest idealny! ładniejszy niż ten z piekarni :) I te dziurki. Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super taki pulchny, z pewnością pięknie pachnie. Nic tylko się nim zajadać ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny chleb. Takie przepisy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Perfekcyjny ten chlebek Ci wyszedł, musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja co prawda piekę głównie razowce, ale ten Twój wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebuś jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapach świeżego chlebka, to jest coś!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny:)mam tą książkę,ale jeszcze z niej nie korzystałam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe chlebki są najlepsze, wczoraj piekłam orkiszowy☺

    OdpowiedzUsuń
  13. wyprzedziłaś mnie tym postem ;)
    chlebuś pyszny, a sama książka warta polecenia:)
    buziaki Marzenko i szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! Rzeczywiście rewelacyjny ten chlebuś! Taki domowy swiezutki to z samą herbatą mogę zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale rewelacyjnie wygląda, pięknie wyrośnięty chlebuś :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda fantastycznie, pulchny w środku z chrupiącą skórką :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż u mnie zapachniało tym świezym bochenkiem

    OdpowiedzUsuń
  18. Chlebek wygląda jak z piekarni!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Na taki piękny chlebek nie trzeba mnie namawiać. Pozdrawiam Marzenko poświątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek upiekł się rewelacyjnie :) Już czuje jak pachnie...:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam! Pyszny, świeży chleb to podstawa. Pięknie Ci się upiekł :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Z takiego pszennego najlepsze tosty wychodzą <3

    OdpowiedzUsuń
  23. chcialabym upiec ten chlebek mam pytanie- czy nie malo tych swiezych drozdzy? 7g?

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziś upiekłam ten chlebek - czy skórka ma byc taka twarda,że aż ciężko ukroić, a ugryźć też nie jest łatwo? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja skórka była chrupiąca ale nie tak twarda, że był problem z krojeniem czy gryzieniem. Na drugi dzień była bardziej miękka.

      Usuń
  25. Uwielbiam domowe wypieki chlebki, bułeczki, rogaliki <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi