Follow by Email

niedziela, 18 grudnia 2016

Pierogi z łososiem


Mam dla was jeszcze jedną propozycję na świąteczny stół, pierogi z łososiem. Takie pierogi robiliśmy na świątecznych warsztatach z Galeo i tak mi posmakowały, że postanowiłam je zrobić także na święta. Są naprawdę pyszne, ja zrobiłam porcję i schowałam je do zamrażalnika. Wam też je polecam do spróbowania.

Zapraszam :-)


Składniki:

farsz
- 400 g łososia - filet
- 300 g białej kapusty
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- łyżka oleju
- sól, pieprz

ciasto
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka

Wykonanie:

Farsz - kapustę drobno poszatkować, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut. Następnie przyprawić solą i pieprzem i odparować jak jest taka potrzeba. Na koniec dodać pokrojonego w małą kostkę łososia i chwilkę jeszcze przesmażyć. Na końcu jeszcze doprawić. 

Ciasto - ziemniaki ugotować, następnie od razu jak są gorące utłuc je tłuczkiem i wystudzić. Jak będą zimne dodać rozbełtane jajka i mąkę, wymieszać rękami. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto i ponownie je zagnieść lekko podsypując mąką. Podzielić na części, rozwałkować i szklanką wykrawać koła.

Na każde koło wyłożyć łyżeczką farsz i brzeg posmarować wodą, zlepić. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, ja dodatkowo dodaje jeszcze do wody łyżkę oliwy, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pierogów. Pierogi układamy na talerzach. Ja zamroziłam w woreczkach na święta.
Smacznego.



33 komentarze:

  1. jakie fajne nadzienie;) i to ciasto ziemniaczane, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A z czym najlepiej podawać te pierogi??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują same takie z wody, można je podsmażyć na maśle :-)

      Usuń
  3. uwielbiam pierogi ale z łososiem jeszcze nie jadłam,
    przepis zapisany do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odważny zestaw składników. Ja chyba bym się nie odważyła podać takich pierogów, moim tradycjonaliści pogoniliby mnie z domu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana a u nas ciągle szukamy nowości, będą oczywiście także tradycyjne z kapustą i grzybami :-)

      Usuń
    2. U nas w domu, to tylko ja chętnie wyprobowuję nowości, a pozostała trójeczka tylko to co znają zjedzą, a pierogi to już musowo " tradycyjne ":)
      Miłego wieczoru :)

      Usuń
  5. Oj pyszne były te pierożki:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczny pomysł, a na Wigilię jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko bardzo ciekawy pomysł na pierożki nam podałaś. Może łosoś w pierogach będzie mi smakował ?Bo na razie za nim nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja go bardzo lubię, Małgosiu spróbuj :-)

      Usuń
  8. bardzo fajna wersja pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja już od dawna czaję się, aby zrobić pierogi z łososiem. Fajne ciasto zrobiłaś :)Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko, bardzo apetycznie wyglądają te Twoje pierożki. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pysznie wyglądają.. częstuję się :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaskoczyłaś mnie tym przepisem Marzenko. Wspaniałe pierogi. Może i ja takie zrobię na święta.... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takich pierogów jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Doskonałe :) Pyszne pierożki. Lubię łososia. Dla mnie to nowość, ale bardzo apetyczna i kusząca. Pięknie podane dodatkowo. Piszę się na te pyszności :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To jest genialny pomysł! Pierogi z łososiem muszą smakować rewelacyjnie! Myślę, że cała rodzinka byłaby nimi zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierogów w takim wydaniu jeszcze nie widziałam. Jestem bardzo ciekawa ich smaku:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich pierogów jeszcze nie jadłyśmy a na pewno są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy farsz - generalnie chyba jeszcze nie jadam pierogów z rybą :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko, napisz jak zamrażasz pierogi.Jak długo należy je gotować po rozmrożeniu?
    Zofia

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi