Follow by Email

środa, 29 marca 2017

Pierogi z mięsem


Co robi blogerka jak ma wolny czas, oczywiście gotuje. Miałam leniuchować na całego, w sumie to leniuchowałam, ale w kuchni. Nie umiem tak siedzieć czy leżeć cały dzień i nic nie robić, chociaż czasami by mi się to przydało, chociaż kilka godzin. Ale jak ktoś jest taką wariatką jak ja to ciągle coś robi. I jeszcze się wzięłam za pierogi, troszkę pracochłonne zajęcie, ale co tam. Uwielbiam pierogi i nic na to nie poradzę. A jeszcze te pierożki robi się szybko, ciasto jest super, miękkie i łatwe w wałkowaniu. Więc tak powstały pyszne pierożki, macie ochotę to wpadajcie.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka

- 600 g mięsa mielonego (ja dałam połowę drobiowego i połowę wieprzowego)
- 2 cebule
- kawałek pory
- 200 g cukinii (waga po obraniu i wypestkowaniu)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.

Farsz - mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy paprykę mieloną. Jak już mięso jest podsmażone to odkładamy je do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz por. Na koniec dodajemy obraną i startą na tarce (duże oczka) cukinię i wszystko razem dusimy. 
Mięso dodatkowo jeszcze zmiksowałam w blenderze (pojemnik z nożami), dodajemy podsmażone warzywa i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku, wbijamy jajko i ponownie mieszamy, aż składniki się dobrze połączą. 

Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą
i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę
z łyżką soli i łyżką oleju. Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze.
Smacznego.







28 komentarzy:

  1. Smacznie wyglądają, ciekawy przepis :) Ciasta na pierogi z ziemniakami jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez dodaje ugotowane ziemniaki do ciasta na pierogi i wychodza pyszne, nie sa takie gumowate.

      Usuń
  2. Nigdy nie dodawałam pora do pierogów, a pewni wspaniale zaostrza smak farszu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez bardzo lubię pierogi , a Twoje bardzo smacznie wygladają

    OdpowiedzUsuń
  4. pierogi kocham po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi i właśnie z mięskiem smakują mi najbardziej :-) Wyglądają wspaniale, ale z ziemniakami jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. takiego ciasta jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają, muszę też spróbować zrobić takie ciasto z ziemniakami:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł z ziemniakami do ciasta.Pyszne pierożki ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Ulubione pierogi mojego taty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ulubione pierogi mojego taty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pierogi są zawsze u mnie mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne pierożki :) ciekawi mnie to ciasto z dodatkiem ziemniaków, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko u mnie pierogi z mięsem były wczoraj ;D
    a uwielbiamy więc robię często z różnymi farszami:)
    teraz tylko w końcu musze wypróbować ten przepis z ziemniakami bo wygladają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja nie robilam pierogów z takiego ciasta.i chyba zrobię takie córce.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przy lepieniu pierogów można się zrelaksować :) Pysznie na pewno wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z mięskiem...? To od razu poproszę dokładkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierogi to moja słabość. Lubię je jeść i lepić.
    Twoja wersja Marzenko na pewno bardzo smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe i niezwykle smakowite pierożki :) O mniam mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierogi są pracochłonne, ale warte zrobienia. Smak domowych wynagradza pracę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne, jak dawno nie jadłam, chyba zrobię w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak ja lubię takie pierożki! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :) Dawno nie jadłam.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawa wersja pierogów, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszny obiad jak zwykle :) a co do leniuchowania to mam tak samo Ty Marzenko ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto na pierogi jest pyszne - testowałam :D A nadzienie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawe ciasto na pierogi. Muszę spróbować. A same pierogi...u mniam, mniam. Dawno nie robiłam pierogów z mięsem. Przeważnie robię w zimie, kiedy gotuję taką zupę "mocy" na wołowinie. Wtedy mięso wykorzystuję na pierogi a wychodzi tego sporo, więc zamrażam. Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  26. nie robiłam jeszcze ciasta na pierogi z ziemniakami, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi