Kuchnia roślinna dla każdego - recenzja książki


"Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza to książka dla każdego. Oczywiście z pewnością w pierwszej kolejności sięgną po nią osoby, które są weganami, ale po taką książkę powinien sięgnąć każdy. Ja jestem osobą, która bardzo lubi warzywa i owoce i uważam, że powinny być one obecne w naszej kuchni w jak największej ilości. A w tej książce odnajduje wiele ciekawych i inspirujących przepisów na dania. Diety roślinne może stosować każdy.
Eryk na co dzień zajmuje się roślinnym gotowaniem oraz żywieniem na diecie wegańskiej. Miłość do gotowania i pasja narodziła się w dzieciństwie, sam autor skończył dietetykę a doświadczenie w gastronomii zdobył w knajpach i kawiarniach. Eryk prowadzi blogaerVergan.com i tam odnalazł swoje miejsce. W książce znajdziecie przepisy typowo roślinne, zasady zdrowego roślinnego żywienia. Dieta bez mięsa wcale nie jest skomplikowana, można w bardzo prosty sposób odżywiać się bez udziwnień i wysiłku. W tych czasach mamy naprawdę wiele składników roślinnych, które możemy wykorzystać w kuchni. Z książki dowiecie się jak łączyć podstawowe składniki w kuchni, aby uzyskać smaczne i sycące dania, w pełni zbilansowane posiłki, dobre dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Gotowanie wcale nie musi być nudne, może stać się prawdziwą przyjemnością i radością. Eryk bardzo fajnie i w przystępny sposób wszystko opisuje, książkę czyta się z prawdziwą przyjemnością a przepisy zachęcają do wypróbowania dań. Bo roślinna kuchnia to bogactwo smaków i aromatów. 
Jest też troszkę teorii czym w ogóle jest dieta wegetariańska czy wegańska, co jeść i czy warto wprowadzić taką dietę. Są również kuchenne porady dla zdrowia. 
Książka jest bardzo ładnie wydana, z pięknymi zdjęciami. Jest napisana w przemyślany i ciekawy sposób, wielkie brawa dla autora. 









No i przepisy, a ich jest naprawdę sporo. Przepisy podstawowe to ekspresowa maślanka sojowa, waniliowe mleko migdałowe, majonez bez jajek, naleśniki, kremy z daktylów i nerkowców, pasztet warzywny czy bułki do burgerów. Jest też bulion i sos pomidorowy. 
Kolejny dział to poranki i wieczory, w którym znajdziecie dyniowe pankejki, orzechową pastę z bakłażana, twarożek gazdy z tofu, paprykarz z ryżem i ciecierzycą, hummus czy ziołowy serek z nerkowców. 
Przystawki i przekąski to chrupki z ciecierzycy, farinata czyli włoski sposób na ciecierzycę, coleslaw z czerwonej kapusty, ostre ogórki czy pory pieczone w musztardzie. Naprawdę bardzo ciekawe pomysły na pyszne dania. 
Następny dział to obiady i kukurydziany krem z maślanką sojową, prosty domowy ramen, falafelowe gofry, gołąbki z pieczarkami i zieloną soczewicą, curry z kalafiora i cukinii, pomidorowy sos z czerwoną soczewicą, klopsiki z wędzonego tofu czy klopsiki warzywne z ciecierzycy. No i słodkości nie może zabraknąć. Jest biszkopt bez jajek, snickers w słoiku, czekoladowe ciastka z fasoli, ciasto marchewkowe, cynamonowe zawijańce, orzechowa kostka z czekoladą. Ostatni rozdział książki to przepisy na napoje, sok zielone jabłuszko, orzechowe smoothie z truskawkową wkładką czy korzenny syrop pumpkin spice. 
Zachęcam was do zajrzenia do tej książki i korzystania z przepisów na roślinne dania. 













Tytuł - "Kuchnia roślinna dla każdego"
Autor - Eryk Wałkowicz
Twarda oprawa, stron 240
Cena - 40,08

Komentarze

  1. Zachęciłaś mnie do zakupu tej książki,chociaż zazwyczaj korzystałam z przepisów zamieszczonych na blogach kulinarnych ;) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam. Skorzystałam już z kilku przepisów. Książka jest świetna. Blog zresztą też. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi bardzo ciekawie, chętnie sięgnę po takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe czy mi by podpasowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta książka jest dla mnie i moich wegetarian :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiele wspaniałych inspiracji tu widzimy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Może kiedyś kupię, brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To mam nadzieję, że jak skończył dietetykę, to bez sensu potraw nie robi. Większość ludzi, którzy rozpisują diety uważają, że ładna potrawa to wszystko. Niestety nie, warto również zwrócić, uwagę czy jadając te potrawy dostarczamy swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów oraz także antyoksydantów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi zachęcająco, kolejna ciekawa lektura.

    OdpowiedzUsuń
  11. Książka wydaje się bardzo fajna i chętnie się za nią rozejrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie słyszałam o tej książce, ale kuchnię roślinną i wszelkie inspiracje z nią związana uwielbiam. Skusiłabym się na poczytanie jej. Wygląda bardzo porządnie i inspirująco.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bloga erVegan lubię, więc książka też by mi się pewnie podobała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę przyjrzeć się bliżej tej książce, bo inspiracje wegańskie zawsze się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi super... u mnie jednak tego typu książki jedynie leżą i się kurzą... :-/

    OdpowiedzUsuń
  16. myślę, że znalazłabym to wiele inspiaracji dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super książka i świetny artykuł!
    Tylko na końcu odnośnik do księgarni nie przenosi do ich strony!
    Polecam ten sklep, bo mają najlepsze ceny.

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie zaglądam na blog Eryka, jako mięsożerca, pomimo wegańskich potraw można dostać tam ślinotoku:) Książka zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.