Follow by Email

czwartek, 6 kwietnia 2017

Międzynarodowy Dzień Carbonary i konkurs



Kochani dzisiaj obchodzimy pierwszy Międzynarodowy Dzień Carbonary. Pewnie każdy z nas zna lub chociażby jadł kiedykolwiek to włoskie makaronowe danie. Dzień 6 kwietnia został wybrany nie bez powodu, gdyż to właśnie w 2016 roku, 6 kwietnia został opublikowany w sieci film, pokazujący sposób przygotowania carbonary. I to właśnie w tym filmie do dania została dodana śmietana, która wywołała falę dyskusji i zatoczyła ona szerokie kręgi. Jej skutkiem było ustanowienie dnia 6 kwietnia Międzynarodowym Dniem Carbonary. Wszystko po to, aby zachować prawdziwie włoski przepis i pokazać jak powinna być przygotowana prawdziwa włoska carbonara, bo właśnie śmietana jako składnik tam nie występuje. 
 
Prawdziwa carbonara ma w składnikach żółtka jaj, ser (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Dodanie śmietany do potrawy do podstawowy błąd popełniany nie tylko przez początkujących adeptów sztuki kulinarnej. A makaron, no cóż, zdania w kwestii kształtu makaronu są podzielone, dla niektórych będzie to tylko spaghetti, jednakże Włosi dopuszczają także rigatoni. 
 
 
Tutaj możecie  zobaczyć film, jak prawidłowo przygotować włoską carbonarę.
 

 
No to teraz zróbmy prawdziwą włoską carbonarę. Zacznijmy od składników. 

Dla 2 osób potrzebne będą:

- Spaghetti Barilla 160 g
- Guanciale lub pancetta 80 g
- 2 żółtka jajek
- Ser Pecorino Romano 60 g
- Sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

- makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie
 
- na rozgrzanej patelni podsmaż pocięte w paski guanciale aż się zarumieni
 
- w misce roztrzep żółtka i wymieszaj delikatnie ze startym Pecorino Romano, dodaj świeżo mielony pieprz i dwie łyżki gorącej wody (najlepiej tej, w której gotował się makaron).
 
- ugotowany makaron przełóż na patelnię z guanciale i zdejmij z ognia. Wlej masę jajeczną. Możesz dodać jeszcze jedną łyżkę gorącej wody by uzyskać kremowy efekt.
- mieszaj całość przez ok 1 minutę, a następnie przełóż na talerze. Podawaj posypane startym Pecorino i świeżo mielonym pieprzem.




Z okazji Międzynarodowego Dnia Carbonary przygotowałam razem z Barillą dla was konkurs. Bardzo łatwy, szybki i z fajnymi nagrodami. Musicie odpowiedzieć tylko na jedno krótkie pytanie.

- w komentarzach pod tym postem odpowiedzcie na pytanie - czy do prawdziwej włoskiej carbonary dodaje się ser parmezan ?

 
- nagrodą w konkursie będzie paczka niespodzianka z produktami od Barilla

- konkurs trwa od dzisiaj tj. 06.04.2017 r. do 09.04.2017 r.

- spośród wszystkich prawidłowych zgłoszeń wylosujemy 5 osób, które dostaną paczki niespodzianki z produktami od Barilla

- nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski

- wyniki zostaną ogłoszone w ciągu trzech dni po zakończeniu konkursu

- na wasze dane adresowe będę czekała trzy dni, jak nie otrzymamy danych do wysyłki to wylosujemy kolejną osobę

- serdecznie zapraszamy do konkursu i czekamy na wasze odpowiedzi

44 komentarze:

  1. Do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się sera parmezan. Pozdrawiam Cezary :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście że nie....miałam okazję jeść to cudowne danie gdy pracowałam w Bari i zawsze dodawano do niego ser Pecorino Romano :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do włoskiej Carbonary nie dodaje się sera typu Parmezan.
    Parmezan jest serem pozyskiwanym z mleka krowiego, a ser Pecorino Romano jest serem z mleka owczego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, nie dajemy parmezanu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdania są podzielone, tak jak w wielu kwestiach dotyczących przygotowywania carabonary ale moim zdaniem dodaje się ser Pecorino Romano :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Parmezan jest tolerowany przez purystów ale jednocześnie przez nich odradzany. Czyli odpowiedź brzmi nie, ale nikt nam głowy za to nie urwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe święto... uwielbiam :) A odpowiadając na pytanie - nie, nie dodaje się, choć u nas w Polsce to standard ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do prawdziwej Carbonary nie dodaje się parmezanu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Często robię Carbonarę i nie dodaję parmezanu. Makarony Barilla są pierwsza klasa. Ich jakość warta jest ich ceny, że tak powiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczywiście, że do prawdziwej Carbonary nie dodaje się sera parmezan :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oczywiście, że się nie dodaje parmezanu do prawdziwej Carbonary dodaje się ser pecorino romano. Uwielbiam Carbonarę, narobiłaś mi smaka strasznego na nią :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. parmezanu się nie dodaje , dodaje się ser owczy Pecorino Romano

    OdpowiedzUsuń
  13. Przez kilka chwil miałam zaćmienie i myślałam co to carbonara :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się sera parmezan.

    OdpowiedzUsuń
  15. oczywiście że nie dodaje się parmezanu do prawdziwie włoskiej carbonary

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dodaje się parmezanu :) Narobiłaś mi smaka, uwielbiam carbonare :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Barilla to makaron przemysłowy. Życzę Państwu, abyście mieli okazję spróbować najlepszego włoskiego makaronu Gentile di Gragnano. W granatowym opakowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie święto, że grzechem by było nie zjeść carbonary! Wróciliśmy właśnie z włoskiej restauracji :-) A co do pytania to nie dodaje się parmezanu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie dodaje się :D .... i zjadła bym tą Carbonarę z chęcią ;P

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy do włoskiej carbonary nie dodaje się sera parmezan. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się parmezanu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam carbonarę :) Robię dość często! Zdecydowanie są to moje smaki. Pyszności. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Widziałam przepisy z parmezanem, ale nie jest to oryginalna receptura. W oryginalnej jest pecorino.

    OdpowiedzUsuń
  24. do oryginalnego przepisu nie dodajemy parmezanu 😊

    OdpowiedzUsuń
  25. Ser pecorino oczywiście, ale jak nie mam to...wtedy parmezan, choć w oryginale tego się nie robi, no cóż ja naginam przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Do prawdziwej włoskiej Carbonary nie dodaje się parmezanu,a ser pecorino.
    Pozdrawiam serdecznie
    Jola B.

    OdpowiedzUsuń
  27. nie, do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się parmezanu

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie,nie, nie tylko Pecorino Romano :)

    OdpowiedzUsuń
  29. NIE! do Carbonary daje się Pecorino Romano!

    OdpowiedzUsuń
  30. Prawdziwa włoska Carbonara i parmezan nie stanowią zgranej pary. :) Mieczysława Kapusta

    OdpowiedzUsuń
  31. Do prawdziwej carbonary nie dodaje się parmezanu:)

    OdpowiedzUsuń
  32. NIE. Choć jeśli nie ma się pod ręką Pecorino Romano, to ewentualnie może być.
    Pozdrawiam!
    Mirka Wawrzyniak

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie - dodaje się ser Pecorino Romano :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Odpowiedź brzmi: Nie! Ale ser Pecorino Romano będzie w 10-kę :)

    Pozdrawiam serdecznie :)
    Elżbieta Anna K

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie, nie dodaje się ... :D Do prawdziwej włoskiej carbonary ...dodaje się ser na literkę P- ale nie parmezan :D

    Serdecznie pozdrawiam :)

    Dariusz Kruczkiewicz

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie, nie i jeszcze raz nie :P

    Natomiast pyszność o wdzięcznej nazwie: ser Pecorino Romano będzie kwintesencją Carbonary :*

    Ślę uściski :)

    Elżbieta Ireek Stysiał
    istysia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie będę oryginalna- ale cóż :) Carbonara wyśmienicie smakuje podana z dodatkiem sera Pecorino Romano !

    Pozdrawiam ślicznie :)
    Ja-Wiktor Wic

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie, nie, nie, jeszcze raz nie!

    OdpowiedzUsuń
  39. Do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się sera parmezan. Dodaje się ser Pecorino Romano.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  40. Do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się parmezanu, tylko twardy owczy ser Pecorino Romano.

    Pozdrawiam
    grawaks@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  41. Do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaję się sera parmezan.
    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi