Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem


Zapiekanki to sposób na szybki obiad lub danie na imprezy czy spotkania z przyjaciółmi i rodziną. Przygotowujemy składniki, wkładamy do naczynia do zapiekania i do pieca. Składniki pysznie się ze sobą łączą tworząc wspaniałe danie pełne aromatów. Taką zapiekankę zrobiłam ostatnio na prośbę męża, chciał taką warzywną bez mięsa. No to taka powstała, dodałam mrożone warzywa, ziemniaki i sos beszamel. Zamiast mrożonych warzyw możecie dać oczywiście świeże, ale o tej porze roku ja wolę mrożonki. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- opakowanie mrożonych warzyw - bukiet - marchewka, kalafior, brokuł (450 g)
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- papryka czerowna
- pół papryki zielonej
- kawałek pora
- sól, pieprz
- szczypta chili
- gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Studzimy je i kroimy w grubsze plastry. Mieszankę warzyw wykładamy na patelnię i podlewamy odrobiną wody, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pokrojony por. Wszystko razem dusimy 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem lub olejem, układamy pokrojone ziemniaki i warzywa, mieszamy.

Przygotowujemy sos beszamel - do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą trzepaczki, następnie dolewamy mleko i gotujemy mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i odrobiną gałki.

Połowę sera żółtego dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy, polewamy sosem i ponownie delikatnie wszystko razem mieszamy. Posypujemy resztą sera żółtego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut.

Gotową zapiekankę przekładamy na talerze, możemy podać także surówkę.
Smacznego.



Komentarze

  1. Jestem jak najbardziej za zapiekankami ziemniaczanymi.
    Lubię je :)
    Super propozycja. No i ten beszamel. Doskonałe danie!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. NIe lubię beszamelu ale lubię warzywne zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszelakie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie zapiekanki ale robie bez beszamelu Sikorka marudzi ;) jeszcze dam odpocząć sobie po świętach i może później pozycze przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapiekanka to zawsze świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzena ile tej papryki czerwonej? Mogę wrzucić tak jak lubię czyli duuuuuużo ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dałam jedną, ale możesz dać więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super propozycja! Bardzo smakowicie wygląda!
    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super obiad, takie własnie lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna zapiekanka :) Uwielbiam pieczone warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie zapieczone mieszanki zawsze wychodzę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna zapiekanka Marzenko :) Zjadłabym z wielką ochota na...następną porcyjkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam zapiekanki a z beszamelem to od razu poproszę dokładkę ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam zapiekanki pod każdym względem, a ziemniaczane najbardziej :) ale z beszamelem to jeszcze nie jadłam, pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się znakomicie :) Musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. pozdrowienia ze Szczecinka!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.