Follow by Email

sobota, 24 czerwca 2017

Biszkopt z jogurtową pianką


Zapraszam was dzisiaj na pyszny kawałek ciasta. Truskawkowe szaleństwo w pełni, więc korzystajmy do woli. Do ciasta proponuję oczywiście kawkę lub herbatkę, kto co woli. 
Za oknem pochmurno i zanosi się na deszcz. Ja planuje małe porządki i odrobinę lenistwa z książką i kubkiem kawy. Planuje skończyć projekty, które leżą i czekają na skończenie od kilku dni. I życzę wam cudownego weekendu kochani. 

Zapraszam :-)


Składniki:

biszkopt
- 5 jajek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej typ 500
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego (u mnie grecki)
- 400 g truskawek + 100 g
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki agrestowe
- 1 czubata łyżeczka żelatyny

dodatkowo
- 500 g truskawek
- 1 galaretka pomarańczowa

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy na puszystą masę ze szczyptą soli, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie porcjami dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i na koniec proszek do pieczenia. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt po upieczeniu studzimy.

Do garnka wlewamy 100 ml przegotowanej i gorącej wody, wsypujemy galaretki i rozpuszczamy ja na małym ogniu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się dobrze wszystko rozpuści. Studzimy, ale nie całkiem bo nam masa zgęstnieje.

Jogurt wkładamy do kielicha miksera, dodajemy cukier i truskawki, miksujemy (truskawek 400 g).
Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone truskawki (100 g) następnie dodajemy przestudzoną galaretkę i mieszamy.

Truskawki kroimy w plasterki, najpierw układamy je po bokach na całej blaszce - tworząc taki mur z truskawek i wylewamy powoli masę, schładzamy w lodówce. Jak masa zgęstnieje, to układamy na całej powierzchni resztę pokrojonych truskawek. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 400 ml wody i przestudzoną przelewamy na truskawki. Ponownie schładzamy ciasto w lodówce.
Smacznego.









21 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta :) Robię podobne, ale z bitą śmietaną :) Wypróbuję i z jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja wpraszam się na takie ciasto.
    Uwielbiam takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje :) Uwielbiam wszelkie ciacha z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z czystej ciekawości bym chciała się przekonać jak smakuje.
    Nigdy czegoś takiego nie próbowałam w wersji z pianką jogurtową jeszcze.
    Fajna propozycja. Uwielbiam słodkie przekąski.
    Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O u mnie dziś podobne ciasto :D Bardzo lubię takie z biszkoptem, masą i truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho bardzo na czasie. U mnie dzisiaj też królował biszkopt z truskawkami -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i orzeźwiające ciasto na lato :) lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. na niedzielne popołudnie,,,chociaż nie tylko idealne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  9. wpraszam się na kawałeczek tej pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciacha teraz goszczą u mnie często :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi