Pieczone talarki ziemniaków


Pieczone ziemniaki, któż ich nie lubi. Pyszne i chrupiące z miękkim środkiem. Ostatnio na spotkanie ze znajomymi przygotowałam takie talarki z ziemniaków pieczone w piekarniku. Podałam je z sosem czosnkowym i z sosem pikantno-słodkim. Wszystkim bardzo smakowały i zniknęły w ekspresowym tempie. Takie proste i tanie danie a super smakuje i sprawdza się w różnych sytuacjach. Na obiad z surówką, na imprezie z sosami, można także podać z pieczonym mięsem. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg ziemniaków 
- 2 łyżki oleju rzepakowego (od Woj-Len)
- sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy je na kawałki - tzw łódeczki, ja z jednego ziemniaka uzyskałam 6 części. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i smarujemy lekko olejem. Do miski wkładamy ziemniaki, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. Wszystko razem dokładanie mieszamy, najlepiej rękami. 

Ziemniaki układamy skórką do dołu na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół na około 40 minut, następnie uruchamiamy funkcję termoobiegu i podpiekamy je jeszcze 5-10 minut, aż się ładnie zarumienią.

Przekładamy ziemniaki do miseczek lub na talerz, podajemy z ulubioną surówką lub sosami. 
Smacznego. 



Komentarze

  1. Bardzo lubię takie ziemniaczki :) Pyszniutkie są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smacznie.... a ja na anginie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie wiesz Marzenko, jak barzdo lubię takie ziemniaczki.
    Mniammmm!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez dziś będę zapiekała ziemniaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, szybkie i jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie ziemniaczki są po prostu fantastyczne, palce lizać

      Usuń
  6. Pyszności :D Któż ich nie lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim zdaniem tak właśnie mają wyglądać prawdziwie idealne ziemniaczki! :)
    Od razu bym się skusiła. Wcale by mnie nie trzeba było namawiać.
    Super!
    Pozdrowionka piątkowe :) Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wcale mnie nie dziwi, że szybko zniknęły...bo to pyszna przekąska. Na dodatek narobiłaś mi tylko smaku...Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pieczone ziemniaczki i dzisian panuje je sobie nawet zrobić :D Twoje są idelnie przypieczone :D

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam! :) idealnie opieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochamy jeść pieczone ziemniaki z hummusem pomidorowym <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.