Follow by Email

piątek, 15 września 2017

Pieczona cukinia z bułką tartą


Bardzo lubię cukinię i w zasadzie sięgam po nią przez cały rok. Teraz pojawia się ona u mnie dość często, kupuje na targu u jednego gospodarza jeszcze taką malutką. Ma on jej naprawdę dużo, obrodziła w tym roku bardzo. Cukinię dodaje do wielu dań, do zup, sosów, sałatek. Lubię ją usmażyć na patelni obtoczoną w bułce tartej. Dzisiaj mam dla was nieco inny sposób przygotowania cukinii, upiekłam ją po prostu w piekarniku. Wyszły takie ala frytki, pyszne i chrupiące. Koniecznie spróbujcie takiej wersji. Miłego dnia kochani. 


 Składniki:

- 4 małe cukinie
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz
- olej rzepakowy (od Woj-Len)

Cukinię kroimy na kawałki, ja pokroiłam na takie grubsze paski. Do miski wbijamy jajko, dodajemy łyżkę mleka, szczyptę soli i pieprzu i mieszamy widelcem. Wkładamy pokrojoną cukinię i mieszamy, tak aby dokładnie się pokryła jajkiem.

Na talerz wysypujemy bułkę tartą i obtaczamy każdy pasek cukinii.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, układamy paski cukinii.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 10 minut, następnie przekładamy paski na drugą stronę (w razie potrzeby dodajcie odrobinę oleju przy przekładaniu) i pieczemy kolejne 10 minut - pod koniec pieczenia włączcie funkcję termoobiegu, aby cukinia się zarumieniła.

Taką cukinię możemy podać jako dodatek do obiadu, lub jako danie główne.



28 komentarzy:

  1. Pyszne danie 😊Też używam oleju rzepakowego, bardzo go lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię :) Pysznie wyglądają te frytki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, nigdy nie piekłam cukinii w panierce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aniu, w takim razie spróbuj koniecznie :-)

      Usuń
  5. Super pomysł! W takiej wersji cukinii jeszcze nie jadłam - wygląda jak frytki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!
    Teraz cukinia jest najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega przepis, dziękuje bardzo za podzielenie się z nami

    OdpowiedzUsuń
  8. Wydaje się wspaniałą przekąską!
    Uwielbiam takie chrupiące dania z cukinią w roli głównej.
    To naprawdę wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie apetycznie. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się ta wersja cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny sposób na cukinię :D U mnie najczęściej jest ona w krążkach z bułka tartą z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko ja też często robię z patelni, ale te z piekarnika są świetne :-)

      Usuń
  12. bardzo lubię te paluszki! Chyba sobie jutro takie upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  13. to musiało być pyszne, zrobię takie i ja

    OdpowiedzUsuń
  14. super pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię cukinię w tej postaci!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi