Follow by Email

niedziela, 29 października 2017

"Kaukasis" recenzja książki


Zapraszam was dzisiaj w niezwykłą podróż do krainy pełnej aromatów i cudownych smaków, do Gruzji i innych krajów Kaukazu. Od zawsze kuchnia gruzińska bardzo mnie zachwycała i interesowała, dużo na ten temat czytałam i chciałabym się tam kiedyś wybrać, popróbować ich dań i zwiedzić okolicę. Bardzo mnie ucieszyła książka "Kaukasis" Olie Hercules. 
Książka jest wspaniałą opowieścią, wspomnieniem, sztuką gotowania i kawałkiem historii. Z wielką przyjemnością się ją czyta i ma się ochotę spróbować wszystkiego od razu. Książka jest inspiracją i pokazuje jak ważna jest tradycja. Książka jest bardzo ładnie wydana, przepisy opisane w sposób bardzo dokładny i zrozumiały, opatrzone pięknymi i apetycznymi zdjęciami. 






Książka jest podzielona na kilka rozdziałów:
- korzenie, pędy, liście i cała reszta
- mąka i popiół
- bestie lądowe, morskie i powietrzne
- żegnaj, bólu
- niebo w gębie
oraz kilka słów na temat składników na końcu książki. 
Kuchnia jest bardzo ważna w gruzińskiej tradycji i jest częścią narodowej tożsamości Gruzji. Olia Hercules w książce przybliża nam kuchnię całego regionu, gdzie obfituje on w różnorodne płody rolne  a także aromatyczne przyprawy. 







Wiele przepisów wypróbowałabym już teraz od razu. Przepisy są bardzo proste do wykonania a składniki do przygotowania dań dostępne bez problemu. Jest także kilka, gdzie musimy użyć składników bardziej wyszukanych, ale często autorka podaje nam zamienniki. W książce znajdziemy np. przepis na themali czyli jeden z filarów kuchni gruzińskiej - jest to taka śliwkowa pulpa, którą wykorzystuje się do wielu dań. Jest także adżika - czyli pasta gruzińska, którą można przechowywać miesiącami i również się ją dodaje do wielu posiłków. Na Kaukazie przygotowuje się prawie codziennie świeżą partię jogurtu czyli matsoni, potrzebujemy do tego mleka surowego i jogurtu ze specjalnych bakterii. Matsoni autorka bardzo często wykorzystuje w swoich przepisach. Kuchnia gruzińska jest pełna warzyw z dodatkiem ziół i przypraw. To kuchnia dla każdego. Jest także mięso i ryby a także słodkości. Bardzo przyjemnie jest odbyć taką kulinarną podróż w zaciszu własnej kuchni. 






Tytuł - "Kaukasis"
Autor - Olia Hercules
Wydawnictwo - Buchmann
Stron 238, twrada oprawa
Cena - 59,99 zł



8 komentarzy:

  1. Bardzo smakują mi dania kuchni gruzińskiej :) Chętnie sięgnę po tę książkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Okładka tej książki jest niczym księgi z baśniami :)
    Z kuchnia gruzińską nie miałam do czynienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana kuchnia gruzińska jest magiczna, pełna smaków i cudownych aromatów :-)

      Usuń
  3. smakowita podróż kulinarna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, po prostu rewelacja!
    Wydaje mi się, że naprawdę warto by ją mieć.
    Książka super, więc biorę w ciemno :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem, czy znam jakiekolwiek dania kuchni bałkańskiej. Książka mnie zainteresowała.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi