Follow by Email

środa, 4 października 2017

Porozmawiamy - jak upiec buraki i co z nich przygotować


Jestem wielką fanką buraków i najbardziej mi smakują takie pieczone z piekarnika. W zasadzie raz w tygodniu piekę porcję i wykorzystuje je do wielu dań. Buraki po upieczeniu obieramy i chowamy do lodówki. Możemy je dodać do sałatek i surówek, wykorzystać jako dodatek do kanapek, do past, do hummusu, przygotować koktajl z jego dodatkiem, dodać do zupy czy sosu. Pieczone buraki są o wiele pyszniejsze i zdrowsze od tych gotowanych, ponieważ cały smak zostaje w buraku a nie ucieka do wody. Oczywiście możemy buraki ugotować, ale róbmy to zawsze w skórce i wlewajmy do garnka niewielką ilość wody.  Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. No i buraki są naprawdę zdrowe - wpływają na naszą odporność, wolniej się starzejemy, zapobiegają nowotworom, uwalniają od zgagi i obniżają ciśnienie krwi oraz dodają nam siły i energii. Buraki wzmacniają układ krwionośny no i dostarczają nam kwasu foliowego. Tak więc jedzmy buraki na zdrowie. 


Składniki:

- 1 kg buraków

Buraki myjemy i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, grzanie góra-dół i pieczemy je przez 90 minut. Następnie je wyciągamy i odstawiamy, aby wystygły. Obieramy i dodajemy do dań.





Do czego możemy wykorzystać takie pieczone buraki ? poniżej dzielę się z wami kilkoma pomysłami na dania z pieczonymi burakami. Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie.


Sałatka z buraków












Buraki w towarzystwie ryżu












Sałatka z pieczonych buraków












Zapiekanka z warzyw












Zupa krem z buraków












Sałatka z burakami












Surówka z buraka i jabłka












Gulasz mięsny z burakiem i ogórkiem kiszonym










Sałatka z burakami i jajkiem












Burak z pomidorem












Barszcz z pieczonych warzyw












A wy lubicie buraki ? do czego je dodajecie. Porozmawiajmy. 

40 komentarzy:

  1. Buraczki to tylko te gotowane: na ciepło do obiadu lub z chranem jako ćwikła... pieczone dla mnie zbyt słodkie a do ciasta jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również bardzo lubię buraki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz w życiu piekłam buraki i bardzo mi smakowały - było to zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je piekę raz w tygodniu i nigdy mi się nie nudzą :_)

      Usuń
  4. buraki uwielbiam w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam buraki, ale chyba bardziej te ugotowane niż upieczone. Najczęściej jem je same, ale uwielbiam też w plackach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu gotowane też są pyszne ale ja jakoś wolę je upiec :-)

      Usuń
  6. Wszystkie propozycje są godne wypróbowania :) Bardzo lubię pieczone buraki, często je gotuję również w szybkowarze. Wysokie ciśnienie i mała ilość wody pozwala zachować w burakach cały smak i witaminy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię buraki, a Twoje propozycje są rewelacyjne Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Burak ćwikłowy nie jest moim ulubionym warzywem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko no cóż, smaki się zmieniają to może kiedyś :-)

      Usuń
  9. Bardzo lubię buraczki pod każdą postacią, choć tych z ryżem nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nie lubię ale mój luby kocha ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja raczej gotuję w łupinach, ale spróbuję Twojego sposobu!

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja pieczone buraki kupuje w markecie. Ale muszę spróbować sam upiec.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne i zdrowe propozycje Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne pomysły na buraki :) pieczone buraki najbardziej lubię w sałatkach :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co my tutaj mamy! Jakie wspaniałe buraczki!
    Wyglądają naprawdę rewelacyjnie.
    Jadłam dziś na obiadek.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A z burakow mozna tyle cudnosci wyczarować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Martuś, są naprawdę wspaniałym warzywem :-)

      Usuń
  17. pieczone jak i gotowane buraki uwielbiam, maja niepowtarzalny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię buraki w różnych wydaniach: surówki, przetworzone, jako dodatek do soków. Ale zawsze gotuję ze skórką. Teraz spróbuję upiec. Będą smaczniejsze.
    Ale fajną listę "buraczaną" przedstawiłaś Marzenko. Jest w czym wybierać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jesteśmy miłośniczkami buraków i od jakiegoś czasu także uwielbiamy kiszone buraki i ich sok :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam buraczki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Buraczki uwielbiam, mogłabym jeść je w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi