Follow by Email

poniedziałek, 16 października 2017

Warzywna zapiekanka


Dzień dobry słoneczka. No i mamy poniedziałek. Za oknem typowo jesienna pogoda, świeci piękne słoneczko i jest ciepło. A jak jesień to i typowo jesienny obiad. Przygotowałam takie danie w sumie jednogarnkowe, bo wszystko razem ze sobą się piecze w naczyniu. W zasadzie możecie do takiej zapiekanki dodać wszystko co chcecie, co lubicie i co macie akurat pod ręką. Zawsze wyjdzie pysznie i kolorowo. To życzę wam wspaniałego dnia i smacznego.


Składniki:

- 1 kg buraków
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cukinia
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek (Ole!)
- 10 ząbków czosnku konserwowego (Ole!)
- 3 marchewki
- 5 pieczarek
- pół brokuła
- sól, pieprz
- olej

Buraki przekładamy na blaszkę i pieczemy - temperatura 180 stopni czas 60 minut. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę oleju, sól i pieprz, mieszamy i dokładamy do buraków. Pieczemy jeszcze przez 30 minut. 

Cukinię kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki, pieczarki kroimy w plastry, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, pomidory suszone i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku kroimy w plastry.

Upieczone buraki obieramy i kroimy je w plastry, dodajemy do nich podpieczone ziemniaki, cukinię, brokuła, pieczarki, pomidory koktajlowe i suszone, oliwki i czosnek. Dodajemy sól, pieprz i sok z brzozy. Mieszamy i przekładamy do naczynia do pieczenia z pokrywką. Dodajemy jeszcze świeże zioła - u mnie bazylia i natka pietruszki, mieszamy.

Naczynie wkładamy do piekarnika, temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 45 minut pod przykryciem oraz jeszcze 15 minut bez przykrycia.

Gotowe warzywa przekładamy na talerze, możemy je podać z sosem czosnkowym lub ziołowym. Pasuje także podpieczona bagietka lub surówka. Kto lubi może dorzucić mięso.
Smacznego. 






26 komentarzy:

  1. I już mam pomysł na dzisiejszy obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa opcja z sokiem z brzozy :D Nie pomyślałybyśmy aby dodać taki sok do obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Same najlepsze pyszności tu dziś u Ciebie widzę!
    Ach, Ty masz zawsze rewelacyjne pomysły jeśli chodzi o takie dania.
    Zapiekanka zdrowa i smaczna.
    Pozdrowionka poniedziałkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie apetycznie. Wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sok z brzozy pije często, nie dodaje go jednak do potraw- aż jestem ciekawa tego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie zapiekanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł na lekki i kolorowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zapiekanki :) Pysznie wygląda i na pewno obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie. Ciekawe danie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie warzywne zapiekanki zaspokajają mój głód na witaminy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś pysznego, coś zdrowego i kolorowego :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi