Żurek z ziemniakami, marchewką i białą kiełbasą


Lubicie żurek ? bo ja bardzo. I przygotowuje go nie tylko na święta. Lubię jego zdecydowany smak i lubię dodawać do niego rożne składniki. Zazwyczaj jemy go z kiełbasą i jajkiem, ale tym razem postanowiłam nieco zwiększyć jego sytość i dodałam marchewkę i ziemniaki. 
Naprawdę pysznie to wyszło. Zupa jest konkretna i bardzo syta, smakuje wspaniale i rozgrzewa. To naprawdę świetna propozycja na jesienny obiad. 
Życzę wam cudownego poniedziałku. I czuję, że będę potrzebowała dużą ilość kawy. 



Składniki:

- 1 l bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- kilka ziemniaków
- żur polski w słoiku
- białe kiełbaski (Zakłady Mięsne Henryk Kania linia Maestro)
- łyżka chrzanu
- sól, pieprz
- 4 jajka
- natka pietruszki
- 3 łyżki śmietany 12%

Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy pokrojone marchewki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i zagotowujemy. Jak marchewka będzie już prawie gotowa to dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.

Jajka gotujemy i obieramy, kroimy na kawałki.

Kiełbasę białą kroimy na kawałki i podsmażamy ją na patelni.

Żur przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy i mieszamy. Żur przelewamy do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chrzanem. Dodajemy jajka, kiełbasę białą i posiekaną natkę pietruszki.

Przelewamy do talerzy, dekorujemy jeszcze na wierzchu natką pietruszki.


Komentarze

  1. Jeśli o mnie chodzi, to bardzo lubię żurek. Marzenko chętnie, zjadła bym miseczkę Twojego 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełbasę bym wybrał resztę bym zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam! To taka pyszna jesienna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś ochoty na żurek Marzenko :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, narobiłaś mi ochoty na żurek i muszę sobie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ten Twój żurek piękny i wszystko w nim mi pasuje, kiełbaska, jajko i pietrucha ! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hehe od razu kojarzą nam się nie te święta co powinny w październiku xD

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały żurek, robię bardzo podobny <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, z białą kiełbasą i jajkiem to mój ulubiony żurek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja micha obfitych dobroci w tym żurku, fajnie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tą zupkę, kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Żurek z białą kiełbasą kojarzy mi się z wiosną i Świętami, ale rzeczywiści - czemu nie teraz ? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zawsze u Ciebie po prostu pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak, to jest pyszna zupa. Domy żur i jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Żurek domowy. Najlepszy!
    Super. Chciałabym móc się przekonać czy w Twojej wersji by mi posmakował.
    Wydaje mi się, że by mi się spodobał.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu zapraszam cię na zupkę, jestem pewna, że będzie ci smakowała :-)

      Usuń
  16. Czy lubimy? Uwielbiamy! Narobiłaś smaka.

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzenko bardzo lubimy, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowo-wiosennym ;D
    miałam go nawet dzisiaj na obiad;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.