12/29/2017 22

Ciecierzyca z warzywami


Ciecierzyca z warzywami. Pyszne i syte, takie rozgrzewające zimowe danie. Ostatnio ciecierzycę ciągle gotuje w dużych ilościach i ciągle do czegoś ją wykorzystuje. A to robię hummus na kanapki, a to ją dodaje do sałatek, do zup i sosów. Dzisiaj mam dla was wersję z warzywami, coś takiego jak fasolka w pomidorach. Ciecierzyca jest bardzo zdrowa, jest prawdziwą skarbnicą białka, zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Posiada dużą ilość żelaza a więc jest polecana przy anemii, a także ma niski indeks glikemiczny. Tak więc sięgajmy po te małe kuleczki jak najczęściej. Ważne jest także to jak gotujemy ciecierzycę. Najpierw musimy ją dokładnie, kilka razy przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, następnie należy ją namoczyć na noc w zimnej wodzie. Wodę po takim moczeniu odlewamy i ponownie płuczemy ciecierzycę. Ciecierzycę wkładamy do garnka, zalewamy wodą - trzy razy tyle co samej ciecierzycy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 80 minut, pod sam koniec gotowania solimy.
Ja zawsze gotuje jej większą ilość i chowam w pojemniku do lodówki, jak jest potrzebna to wyciągam i jem. Koniecznie włączcie ją do swojej diety, naprawdę warto.
Miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 czerwone cebule
- 200 g buraków pieczonych lub gotowanych
- 300 g pieczarek
- 200 g cukinii
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- pomidory w puszce
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz

Cukinię kroimy w kostkę, tak samo cebulę. Pieczarki kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę i cukinię, oraz pieczarki. Dodajemy kukurydzę i pomidory z puszki. Dolewamy szklankę wody i chwilkę dusimy. Wrzucamy ciecierzycę i pokrojone buraki, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem, jak danie jest zbyt gęste dodajemy jeszcze wody. 
Danie podajemy z chlebem. 


22 komentarze:

  1. Uwielbiam tego rodzaju dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka ciecierzyca jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie danie, ale mi bardzo wpadł w oko talerzyk i kubeczek przepiekne

    OdpowiedzUsuń
  4. ja niestety nie mogę jeść ciecierzycy, soczewicy itp. Ale na pewno posmakuje fanom strączków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpraszam się na obiad. Uwielbiam ciecierzycę z dodatkiem warzyw. Tylko dla mnie porcja z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas też ciecierzyca jest ciągle na topie :D Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do niedawna jeszcze nie znałam smaku ciecierzycy a teraz nawet często ją gotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko brzmi pysznie:)
    z chęcią wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem pierwszy raz na Twoim blogu. Zdecydowanie zatrzymały mnie tu zdjęcia i ten wege przepis :) Chyba wyliżę monitor! Wygląda ekstra. Tak bardzo swojsko, rzekłabym po staropolsku. Zapraszam do siebie, choć to raczkujący skromny blog...

    OdpowiedzUsuń
  10. ciecierzyca zarówno jak i soczewica ostatnio również i u mnie często gości :) pyszna potrawka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne danie :) Z chęcią zjadłabym taki kociołek :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.