12/20/2017 17

Paszteciki z mięsem i kapustą


Kolejny świąteczny przepis. W tym roku robiłam trzy rodzaje pasztecików - z mięsem, z kapustą i pieczarkami i z mięsem i kapustą. Takie moje małe wariacje. Paszteciki zamrożone, czekają na swój czas. Barszczyk zrobię już przed samą Wigilią. Jeszcze tylko ryba po grecku no i ciasta. Będzie sernik, makowiec, jabłecznik, 4 bit. Dla każdego coś pysznego. Oczywiście smażony karp i pstrąg, pierogi z kapustą i grzybami i ruskie, sałatka jarzynowa i takie tam różne przekąski. Ale i tak najważniejsza jest rodzina, atmosfera i ten wspólnie spędzony czas. Nic innego się nie liczy, a w święta możemy razem wszyscy się spotkać i nacieszyć się sobą. Kochani życzę wam cudownego dnia i cieszcie się sobą. 



Składniki:


ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru

farsz
- 200 g pieczarek
- 300 g mięsa mielonego
- 1/4 małej kapusty
- 1 jajko
- sól, pierz
- ząbek czosnku

- białko do posmarowania pasztecików
- sezam do posypania


Ciasto - do miski wsypujemy mąkę, cukier. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do mąki, jajko z żółtkiem musimy rozbełtać widelcem i dodajemy do mąki. Wszystko razem zagniatamy, wyrabiamy rękami ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.

Farsz - na patelni podsmażamy starte na tarce pieczarki (na dużych oczkach) oraz dodajemy mielone mięso. Dodajemy posiekaną kapustę i wszystko razem dusimy, aby kapusta zmiękła, w razie potrzeby podlewamy wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Farsz musi być dobrze odparowany z nadmiaru płynów.
Farsz musimy przestudzić i dodajemy do niego jajko, wszystko razem mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek. Rozsmarowujemy farsz i zawijamy ciasno jak roladę. Ostrym nożem dzielimy na kawałki, możemy podzielić na małe lub większe paszteciki.
Paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy sezamem.

Paszteciki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, przez 25-30 minut, paszteciki podajemy od razu po upieczeniu, lub układamy do wystudzenia na kratce i chowamy do lodówki lub zamrażamy na potem.
Smacznego.



17 komentarzy:

  1. Pasztecik do barszczuku to "Must Have" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, do czystej zupy rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam paszteciki, a Twoje są i pysznie nadziane i śliczne wizualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie do barszczyku takie paszteciki pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pora zabrać się za zrobienie pasztecikow 💙❤💚💛

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo w gębie! Wyglądają przecudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealna propozycja do barszczyku :_ czas spędzony wspólnie jest najważniejszy, szczególnie jak się pędzi tyle na codzień :(

    OdpowiedzUsuń
  8. A mięsko jakie do tych pasztecików? czy może być z rosołu?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.