Follow by Email

piątek, 8 grudnia 2017

Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami


Te pierogi są po prostu pyyyyszne. Powiem wam szczerze, że nie mogłam się ich najeść. Koniecznie zróbcie taką wersję na świąteczny stół, naprawdę warto. Ciasto też jest szybkie i dziecinnie proste, nie musimy męczyć się z wałkowaniem ciasta i jest ono po ugotowaniu mięciutkie. No i ten farsz, dosłownie bajka. 
Ja dzisiaj mam dzień wolny, mam parę spraw do załatwienia, ale przynajmniej sobie odrobinę dłużej pospałam. Kochani życzę wam cudownego dnia no i zaczynamy weekend, jakie macie plany ? ja spędzę czas rodzinnie i będziemy z mamą robić paszteciki na święta. 


Składniki:

- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej

- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g kiszonej kapusty
- sól, pieprz


Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.

Farsz - ziemniaki tłuczemy tłuczkiem jeszcze jak są ciepłe. Kapustę szatkujemy i przesmażamy chwilkę na patelni z dodatkiem wody, aby kapusta lekko zmiękła. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą 
i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę 
z łyżką soli i łyżką oleju. Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Ja podałam pierogi podsmażone z dodatkiem duszonej czerwonej cebuli. 
Smacznego.





24 komentarze:

  1. Nie słyszałam o takich pierogach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i jeszcze takie podsmażone..mniaaam, raj dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pierogi i nic więcej na na Wigilii nie potrzeba <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że twoje pierogi wyglądają niesamowicie smacznie. Z takim farszem jeszcze ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię bardzo pierogi, a dawno już nie jadłam.Trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie tak kluski robię, tylko z ziemniaków surowych. Ale wychodzi podobnie. Smak , podejrzewam, że też podobny będzie. I boczek wędzony na górę :)Bardzo lubię . Z gotowanych ziemniaków chyba łatwiej, nie ma tyle tarcia. Mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, jak już pisałam nieraz uwielbiam pierogi! Podoba mi się idea takiego farszu.
    Pierożki są śliczne i na pewno smaczne.
    Czarujesz przepiękne wspaniałości.
    Pozdrowionka piątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki farsz to dla mnie zupełna nowość, ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy farsz. Jestem bardzo ciekawa jak smakują:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mnie sens istnienia mają tylko pierogi ruskie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojj, a ja mam dziś tak wielką ochotę na pierogi!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aaa jak one pysznie wyglądają :D Porywam porcyjkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na pewno pyszne, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe pierożki!
    Mam ochotę zrobić je na Wigilię.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawe nadzienie do pierogów :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. takiego farszu jeszcze nie robiłam, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiej wersji jeszcze nie jadłam :) Prezentują się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pierogów z takim farszem nie jadłam, ale wyglądają obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Z przepisu wnioskuje, ze to bardziej kopytka nadziewane kapusta i formowane w kształcie pierogów. Sama kapusta jako farsz nie wydaje sie zachwycająca, byc moze zmodyfikuje farsz i wypróbują taka opcje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu nie kopytka. Pierogi. Polecam wypróbuj a sama się przekonasz 😃 A kapusta nie jest sama. Jest w towarzystwie ziemniaków. I to jest pyszne 😃

      Usuń
  22. Farsz kapusta z ziemniakami to u mnie tradycja, którą przejęłam jeszcze od swojej babci. Tylko dodaję jeszcze podsmażoną na maśle cebulkę i ciasto robię tradycyjne pierogowe. U nas takie pierogi je się z wody okraszone cebulką, takie najlepiej nam smakują.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum