Follow by Email

środa, 3 stycznia 2018

Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni


Oj dawno nie było na blogu domowego chleba. Ale przecież piekę go cały czas, tylko tak jakoś nie robiłam zdjęć i nie spisywałam przepisów, wszystko było na oko. No to już się poprawiam, bo pytaliście mnie ostatnio o jakieś nowe przepisy, więc obiecuję, że będą się pojawiać na blogu regularnie. Ten rodzaj chleba piekę dość często i często zmieniam składniki, dodaje różne mąki i dodatki. Podobny chleb znajdziecie tutaj. Chleb jest łatwy i naprawdę każdy sobie z nim poradzi, trzeba tylko czekać, aż wyrośnie, ale to dotyczy akurat każdego pieczywa. To jak - pieczecie go razem ze mną ? zapraszam.


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki żytniej typ 1400
- 100 g pestek z dyni
- 50 g siemienia lnianego złocistego
- jedna łyżeczka soli
- 420 ml ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży

Do miseczki wlewamy wodę i wkruszamy do niej drożdże. Mieszamy i dodajemy 100 g mąki pszennej typ 750 i ponownie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką. 

Następnie dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy, zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.

Keksówkę smarujemy olejem (średnica 40 cm). Ciasto na chleb zagniatamy i formujemy wałek, przekładamy go do blaszki i ponownie przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół, chleb spryskujemy lekko wodą, piekarnik także. Nacinamy ostrym nożem po wierzchu. Chleb pieczemy przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika i studzimy na kratce. 



26 komentarzy:

  1. chleb z pestkami dyni bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy chlebuś jest najlepszy ❤💙💚💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity chleb wyczarowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowy chleb. Z dodatkami jeszcze smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy może być mąka żytnia 720?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki on ładny! Domowy zdecydowanie najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis :) Chlebek naprawdę pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak domowy chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko domowe pieczywo jest bezkonkurencyjne i warto czekać aż wyrośnie;)
    a z przepisami mam tak samo- większość na oko i bez zdjęć;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja cały czas się łapie na tym, że muszę spisywać :-)

      Usuń
  10. Pestki dyni świetnie pasują do chleba i też je często dodajemy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny chlebek! Nie ma to jak domowe pieczywo, najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam dynię w domowych chlebkach :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis