1/27/2018 14

Drożdżowe bułki z powidłami


Ciasto drożdżowe ma w sobie coś magicznego. Na mnie działa niezwykle odprężająco, uwielbiam je wyrabiać i wcale nie jest to dla mnie problem. Im więcej wkładam w ciasto serca, tym bardziej wyrasta i jest pyszne. I wiecie co , drożdżowe lubię najbardziej. I zawsze wychodzi. Wczoraj po pracy miałam po prostu leniuchować, ale zachciało mi się czegoś słodkiego. No i zrobiłam takie zawijane bułeczki, na śniadanie do kawki są idealne. W zasadzie możecie dać różne nadzienie, może być twaróg, może być krem czekoladowy, może być masło z cukrem i cynamonem, może być kajmak. Będą zawsze wspaniale smakować.
Życzę wam cudownego weekendu, ja popijam kawkę i sięgam po drugą bułę. Mniam.



Składniki:


- 600 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 300 ml mleka


- 1 łyżeczka cukru

- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli

- 2 słoiki powideł śliwkowych


- 1 łyżeczka cynamonu

- rozbełtane jajko do posmarowania




Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło oraz jajko, wszystko razem mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto przez chwilę i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dwa owalne placki.

Smarujemy placki powidłami i posypujemy cynamonem i zwijamy jak roladę. Dzielimy na części - wielkość zależy od nas, jeżeli chcemy mieć mniejsze bułeczki to podzielmy na 16 części a jak większe to na 10. Bułeczek z porcji wychodzi 20-32. Bułeczki układamy na blaszkach (dwóch) wyłożonych papierem do pieczenia - nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły i smarujemy rozbełtanym jajkiem. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki studzimy na kratce, przechowujemy w pojemniku, bułki możemy mrozić. 



14 komentarzy:

  1. Pyszności, już sobie wyobrażam jakie są smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, marzę o takiej bule do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niezwykle apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe domowe drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Posmarować dżemem. Mniam mniam.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladają cudownie :) Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma to jak domowe drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam słabość do ciepłego ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama kiedyś robiła takie ślimaczki :D Bardzo mi smakowały, po tych zdjęciach znów nabrałam na nie wielkiej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.