1/09/2018 22

Kruche ciastka z żurawiną


Dzień dobry słoneczka. Jak się dzisiaj czujecie ? mam nadzieję, że zdrowie wam dopisuje a uśmiech nie schodzi z twarzy. Ja ostatnio jestem w bardzo dobrym nastroju. Nowy rok zaczęłam co prawda od małego zabiegu w szpitalu, ale to dla mojego zdrowia i kondycji. Stary rok pożegnałam z radością a nowy powitałam z nadzieją, że będzie znacznie lepszy. Pełna energii i radości witam każdy dzień i tego i wam życzę. A na deser do kawki mam dla was takie pyszne ciasteczka. Jest to chyba jeden z najłatwiejszych i najprostszych przepisów na kruche ciasto, proporcja 3:2:1. Robiłam je już wiele razy, z różnymi dodatkami i w różnych formach. Były kuleczki, wykrawane gwiazdeczki i serduszka a teraz są takie placki. Koniecznie takie zróbcie. Miłego dnia.


Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 3 garście suszonej żurawiny
- 2 garście płatków migdałów


Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy pokrojone zimne masło oraz 1 jajko. Mieszamy składniki ze sobą za pomocą rąk lub robota kuchennego. Jak już składniki się ze sobą dobrze połączą to dodajemy żurawinę i płatki migdałów i ponownie mieszamy. Formujemy z ciasta wałek o długości 50 cm i zawijamy go w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę. 

Następnie ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i ostrym nożem kroimy na 1.5 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę, aby przestygły, przechowujemy w zamkniętym pojemniku.



22 komentarze:

  1. Kruche ciasteczka to ulubione ciasteczka mojego Taty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasteczka, a Twoje jak zawsze kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam te ciasteczka na święta i rozeszły się mgnieniu oka. U mnie w przepisie nie było jajka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, lubię dodatek żurawiny do ciasteczek, fajnie dodaje charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, ale bym pochrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię te ciacha, robiłam już 3 raz na święta i wszystkim smakowały!
    Pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za żurawiną nie przepadam, prawdę mówiąc :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to ja się częstuje, właśnie mam kawkę tylko czegoś słodkiego brak:)
    a dzisiaj uśmiechałam się cały dzień, nareszcie zaświeciło słonko;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko pyszne ciasteczka, w sam raz do kawki i kubka mleka. Mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam żurawinę, skuszę się na zrobienie w weekend :)

    http://kiudlis.blogspot.com/2018/01/jestes-nikim-dopoki-nie-znajdziesz.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, uwielbiam takie ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo smakowicie :) Chętnie bym schrupała kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie domowe kruche ciasteczka. Najczęściej robię same lub z makiem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Już nam narobiłaś ochoty na te ciacha na IG <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie pyszniutkie :-) Z dodatkiem żurawiny uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie ciasteczka zawsze kojarzą mi się ze świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale smakowite! Oj zjadłabym :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Aż już tutaj czuję zapach tych ciasteczek! Chyba zrobię w przyszłym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmm, musiały smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.