Follow by Email

poniedziałek, 8 stycznia 2018

Racuchy z jabłkami



Zachciało mi się racuchów z jabłkami. Bardzo dawno ich nie robiłam, a że teraz jestem przez jakiś czas w domu to mogę poszaleć w kuchni z pysznymi śniadaniami. Takie racuszki można oczywiście zrobić także na obiad czy kolację, a także zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły. Pamiętam jak mama takie nam robiła na śniadanie. Polewała miodem lub posypywała cukrem. Jejku jak one smakowały. Albo jak wracałyśmy z dworu to czekała na nas taka kolacja, mniam pyszności. Jabłka ja zazwyczaj ścieram na tarce, ale jak chcecie to możecie je pokroić w drobną kostkę. I koniecznie dodajcie cynamon. Miłego dnia kochani i smacznego. 


Składniki:

- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
- 8 łyżek mleka
- 2 jabłka

- cukier puder do posypania racuchów

Do miski wbijamy jajka i ubijamy je trzepaczką razem z cukrem. Dodajemy jogurt, mleko i olej i ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę i cynamon, mieszamy dokładnie, aż składniki się ze sobą połączą.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. 

Rozgrzewamy patelnię i nakładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem. 



27 komentarzy:

  1. Bardzo dawno nie jadłam racuchów. Zrobiłaś mi na nie wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile jabłek trzeba zatrzeć? Bo w składnikach nie jest podane :)
    Ale byśmy chętnie takie ciepłe racuszki zjadły <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, ja dodaję odrobinkę drożdży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu ja czasami także robię drożdżowe, są równie pyszne :-)

      Usuń
  5. Placki z jabłkami robię często w sobotę, zazwyczaj na mące owsianej, uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie takie placuszki często robiła na obiad Babcia. Obowiązkowo podawane z zimnym mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak dzieciństwa :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja dawno ich nie robiłam :-) Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa. Chyba też zaraz pójdę robić! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię na śniadanko takie zjeść :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. robię inaczej, ale i tak narobiłaś mi smaka;D

    OdpowiedzUsuń
  12. racuchy zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aleeeee dużo wspomnień mi przywołałaś tym jednym przepisem! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis