2/09/2018 27

Bułki pszenne


Kochani mam dla was kolejne, rewelacyjne bułki pszenne. Są bardzo łatwe, szybkie i każdy bez problemu sobie z nimi poradzi. Przepis znalazłam na instagramie u onijki. Oglądając jej zdjęcia ma się ochotę od razu iść do kuchni i piec pieczywo. A ja tak kocham je piec. I już nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Buły pysznie smakują nawet następnego dnia. Koniecznie spróbujcie tego przepisu. Życzę smacznego i życzę wam cudownego piątku. 

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 140 ml ciepłego mleka
- 140 ml ciepłej wody
- 8 g suszonych drożdży (lub 15 g świeżych)
- 20 g masła
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

- 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułek

Do miski wsypujemy mąkę. Masło rozpuszczamy i chwilkę studzimy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dolewamy do mąki. Wlewamy także wodę, olej i masło. Dodajemy sól i cukier i zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy, aby wyrosło na 2 godziny.

Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy kule, lekko je spłaszczamy i nacinamy pośrodku nożem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułki wyciągamy i przekładamy na kratkę, aby wystygły. 




27 komentarzy:

  1. domowe bułeczki i dżem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe bułki :) Też czasem takie piekę. Przynajmniej nie zawierają sztucznych dodatków i spulchniaczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi te ze sklepu już nie smakują, wolę takie domowe :-)

      Usuń
  3. mmmmm muszę sama takie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takim bułeczkom żadne inne nie dorównują ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, najlepiej pasuje do nich swojskie masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne na śniadanko do mleka z samym masłem, mniamm

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i pyszne :) Na słodkie śniadanko z dżemem lub kremem czekoladowym będą jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudnie ;) Akurat mam w domu hummus i dużo awokado, więc nadałyby się do nich idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu to musisz je koniecznie upiec, będą ci smakowały :-)

      Usuń
  9. Cudne! Aż czuję jak pięknie pachną!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świerza bułeczka z masełkiem nam się właśnie teraz marzy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę upiec :) Bułek w domu już dawno nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja nie mam termoobiegu mam na gaz czy tak samo pięć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana pieczemy normalnie 😃 Po podanym czasie zobacz czy są przyrumienione. W razie potrzeby potrzymaj je dłużej 😃 Pozdrawiam 😃

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.