3/27/2018 18

Burak z fetą i pistacjami


Dzień dobry kochani. Jejku jaki ja mam dzisiaj od rana dobry humor i dosłownie, aż mnie nosi od nadmiaru energii. Chyba po tych kilku dniach przesilenia wiosennego, ciągłego ziewania i śpiącego nastroju wracam do życia. A może to zasługa moich bratków, które się do mnie codziennie uśmiechają od samego rana. 
Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję na świąteczny stół, chociaż nie tylko na świąteczny. Ja dość często robię taką kombinację na talerzu, lub wszystko mieszam w misce jako sałatkę i zabieram sobie do pracy na drugie śniadanie. To jest naprawdę pyszne i koniecznie spróbujcie takiego połączenia smaków. Lecę do pracy z uśmiechem i do was się także uśmiecham, miłego dnia pełnego radości. 



Składniki:

- 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 120 g fety
- garść posiekanych pistacji
- ocet balsamiczny gęsty - balsamico
- do ozdoby rukola

Buraka kroimy na cienkie plasterki i układamy je na dużym talerzu. Ser feta kroimy w kostkę u układamy na burakach, posypujemy posiekanymi pistacjami (nie siekajcie ich zbyt drobno) i wszystko polewamy octem balsamicznym - najlepszy jest taki gęsty. Na środku dekorujemy listkami rukoli.
Smacznego. 



18 komentarzy:

  1. Doskonałe połączenie składników. I pięknie i smacznie....
    Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam, ze to smaczne połączenie ale sama nie miałam możliwości próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy połączenie buraka z kozim serem i orzechami włoskimi :D Taką wersję też byśmy chętnie zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja i zaskakujące połączenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie, chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Buraczek jest przez nas, Polaków często niedoceniany, a przecież jest tak smaczny i zdrowy! :) Plus za ten przepis :) Jestem jak najbardziej za tak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie :-) bo często słyszę, że burak jest taki nijaki i nudny :-)

      Usuń
  7. Świetne połączenie :) uwielbiam to danie! pyszne i zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne połączenie. Zjadła bym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa propozycja. Podejrzewam, że wersja z pieczonymi burakami bardziej mi się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne połączenie!!! Uwielbiam takie sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.