Pierogi z mięsem mielonym i ziemniakami


Bardzo lubię jeść pierogi a ostatnio nawet polubiłam je robić. Nie wiem jakie są moimi ulubionymi, chyba wszystkie rodzaje. Często jak mi zostają jakieś składniki to komponuje z nich farsz i tworzę. Tak było i tym razem, zostało mi mięso mielone i troszku ziemniaków z obiadu. No to dodałam co trzeba i powstały smakowite pierożki. Mniam jakie one wyszły pyszne, mówię wam rewelacja. Za oknem zachmurzone i wieje wiatr, coś się pogoda zmieniła. Mam tylko nadzieję, że u was jest lepiej. Miłego dnia wam życzę, zostawiam wam przepis a sama lecę do pracy. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej

- 700 g ugotowanych ziemniaków 
- 2 cebule
- 300 g mięsa mielonego
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- ząbek czosnku


Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.
Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i dusimy wszystko razem. Na koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.
Dodajemy mięso do ziemniaków, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą
i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę
z łyżką soli i łyżką oleju. Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Pierogi podajemy same, z surówką lub podsmażamy.
Smacznego.





Komentarze

  1. Mniam, chyba się skuszę i przygotuję na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jakiś czas robię dzień pierogowy. Bo przecież na kilka sztuk nie warto rozkładać stolnicy. I właśnie dzisiaj mam tan dzień (hi, hi..). Tylko ciasto sobie chwilę odpoczywa i chwila dla mnie czyli odwiedziny na blogach.
    Twoja wersja pierogów bardzo mi się podoba. Ale to na następny raz. Zaskoczona jestem farszem - muszę takie zrobić. Cisto na pierogi kiedyś takie robiłam ale w wersji pierogi pieczone. Będą gotowane. I zaskoczę rodzinę !!! Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak masz racje kochana. Warto zrobić od razu więcej i można przygotować różne farsze. Pozdrawiam cię cieplutko 😃😃😃

      Usuń
  3. Ooooo, ale świetny pomysł na pyszne pierogi. Z pewnością wykorzystam Twój pomysł, bo ja też bardzo lubię pierogi Marzenko i lepić też lubię:)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wczoraj miałam na obiad, ale truskawkowe, z mięsem zaś uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słyszałam takich ale nie jadłam, jednak nie są to pierożki dla mnie.
    Miłego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się takie zestawienie:) Jeszcze nie próbowałam. Ja często robię pierogi z boczkiem i kaszą gryczaną, a także z soczewicą i cebulką. I oczywiście ruskie bo je uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już nie jadłyśmy pierogów a zjadłoby się takie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi z mięsem i na pewno przetestuję ten przepis ! Dziękuję bardzo !

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne połączenie :) do tego skwareczki i mój Luby by wcinał ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na pierogi! koniecznie muszę wypróbować ten przepis! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja droga, smaka mi narobiłaś na takie pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  12. Parafrazując tekst piosenki; Pierogi są dobre na wszystko... i ze wszystkim :)
    Tu mamy mielone, ziemniaczki, jeszcze tylko surówka i wychodzi pełnoprawne drugie danie :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko, Twoje pierogi to niebo w gębie!
    Zjadłabym wszystkie..., uwielbiam jeść i lepić...

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto znam i bardzo lubię w wersji pieczonej;)
    porywam kilka pierożków:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno mnie nie było, a tutaj takie wspaniałe zmiany. Piękna nowa odsłona bloga Marzenko:)
    Co do pierogów to też lubię robić i jeść . Dla siebie często eksperymentuje z farszem,ale dla reszty rodzinki musowi z kapusta i mięsem muszą być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ci bardzo kochana. Pozdrawiam cieplutko ❤️

      Usuń
  16. Fajny przepis! Podoba mi się dodatek ziemniaków!

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż nabrałam ochoty na pierogi :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny obiadek :) Dawno już nie jadłam pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dawno nie jadłam pierogów, smak mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszny obiad dla całej rodzinki. Wypróbujcie ten przepis koniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pierogi są jeszcze lepsze po podsmażeniu. Do tego barszczyk. Zrobiły furorę w domu i na grillu u mamy. Przepis przekazany dalej!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto na te pierogi to zwyczajnie ciasto na kopytka, kluski...

    OdpowiedzUsuń
  23. Dodajcie do tego kopru świeżego dużo będą pyszne jadłam takie w Niemczech robione przez półkę pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.