tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post8782144902592383209..comments2024-03-27T12:40:33.488+01:00Comments on Kulinarna Maniusia: Blog kulinarny Przepisy : Konkurs z Russell HobbsKulinarna Maniusiahttp://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comBlogger72125tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-55962142746767897092015-11-25T15:50:13.884+01:002015-11-25T15:50:13.884+01:001.Przypalone mleko
Do przypalonego mleka należy do...1.Przypalone mleko<br />Do przypalonego mleka należy dosypać szczyptę soli i ponownie zagotować. Mleko odzyska swój poprzedni smak i będzie się nadawać do dalszego wykorzystania.<br /><br />2. Frytki<br />Frytki będą smaczniejsze i bardziej chrupiące, jeśli przed usmażeniem zanurzymy je na chwilę we wrzątku, a następnie osuszymy.<br /><br />3. Orzechy laskowe<br />Orzechów laskowych nie musimy rozbijać młotkiem, ani rozgniatać dziadkiem do orzechów! Wystarczy namoczyć je na noc w wodzie, a potem wrzucić na rozgrzaną patelnią. Skorupki pękną same.<br /><br />4. Pierogi<br />Jeśli przygotowujemy ciasto na pierogi, użyjmy koniecznie ciepłej wody z dodatkiem łyżki oleju. Ciasto stanie się wtedy bardziej lepkie.<br /><br />5. Kotlety<br />Kotlety mielone nie będą wchłaniać tłuszczu, jeśli do mięsa dodamy kawałek startego ziemniaka.<br /><br />6. Mięso<br />Nawet najtwardsze mięso zmięknie podczas gotowania, jeśli dodamy do wody łyżkę wódki.<br /><br />7. Sernik<br />Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli w połowie pieczenia wyjmiesz go na chwilę z piekarnika i ostrym nożem delikatnie oddzielisz nadzienie od brzegu. Potem natychmiast wstaw sernik z powrotem do piekarnika.<br /><br />Sernik będzie bardziej wilgotny, jeśli podczas pieczenia wstawimy na dno piekarnika naczynie z parującym wrzątkiem.<br /><br />8. Cebula<br />Aby drobno pokrojona cebula nie przypaliła się i nabrała ładnego koloru, należy ją najpierw obtoczyć w mące i potem smażyć.<br /><br />9. Kurczak<br />Pieczony kurczak lub kaczka będą miały apetyczną, rumianą i kruchą skórkę, jeżeli przed zakończeniem pieczenia polejemy je śmietaną wymieszaną ze sproszkowaną, czerwoną papryką i jeszcze raz na krótko wstawimy do piekarnika.<br /><br />10. Wątróbka<br />Wątróbka będzie smaczniejsza i bardziej delikatna, gdy przed smażeniem włożymy ją na 2 godziny do soku pomidorowego.<br />Wątróbkę smażymy po 3 minuty z każdej strony - jest wtedy miękka i soczysta. Sól dodajemy po usmażeniu.Di blogujehttps://www.blogger.com/profile/00366954865487247317noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-610902532649638952015-11-25T14:27:13.461+01:002015-11-25T14:27:13.461+01:00Mój "myk" zaczyna się od wyjazdów ;) Otó...Mój "myk" zaczyna się od wyjazdów ;) Otóż w pokojach hotelowych oferowane są czepki kąpielowy. Rzadko go używam, jeśli mam potrzebę. Ale zwykle zabieram ze sobą i wykorzystuję w kuchni. Wyrabiam ciasto drożdżowe, pączki lub ciasto na pizzę w misce, na wierch misy naciągam czepek i na środku pociągam do góry. Ciasto rośnie bardzo szybko, bo ciepło nie ucieka. Dodatkowo ciasto nie wysycha z wierzchu jak pod ściereczką. AZgotuj!https://www.blogger.com/profile/15593526690578667189noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-29883327627272383542015-11-24T20:56:25.431+01:002015-11-24T20:56:25.431+01:00Skoro jeden, to niech będzie na biszkopt. Pisałaś,...Skoro jeden, to niech będzie na biszkopt. Pisałaś, że po upieczeniu rzucasz nim o podłogę...znam, ale nie praktykuję. Ja biszkopt "traktuję" ale ...przed. Już wyjaśniam. Po wylaniu ciasta do formy, energicznie uderzam blaszką kilka razy np. o blat kuchenny, w ten sposób pozbywam się pęcherzyków powietrza, a biszkopt rośnie jak szalony...Oczywiście dodatkowo przestrzegam innych biszkoptowych zasad :)Hrabina w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/09567015697955286522noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-6931479543333066932015-11-24T19:22:43.378+01:002015-11-24T19:22:43.378+01:00A ja podziele się radą wprost od mojej babci. Aby ...A ja podziele się radą wprost od mojej babci. Aby każde ciasto po upieczeniu nie opadło, jak to się często zdarza , po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika w jego uchylone drzwiczki wkładam drewnianą łyżkę, żeby pomału z piekarnika wychodziła para. Na pewno uda się każde nawet najtrudniejsze ciasto. Wiem co mówię, babcie zawsze mają racjęZ Majeczką w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/09086940767606357615noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-9759935845212103692015-11-24T19:08:25.861+01:002015-11-24T19:08:25.861+01:00Niechciany zapach ryb:
Zanim zacznę przygotowywać ...Niechciany zapach ryb:<br />Zanim zacznę przygotowywać rybę nacieram ją pęczkiem zielonej pietruszki. Przed smażeniem ryby nacieram ją wilgotnymi liśćmi herbaty, a po smażeniu na świeżej patelni prażę trochę cukru co usuwa zapach smażonej ryby z domu. Natomiast aby usunąć zapach ryb z rąk myję je w osolonej wodzie. W lodówce przechowuję ryby szczelnie owinięte folią lub w szczelnych pojemnikach, dzięki temu w lodówce nie mam zapachu ryb.<br />Kuchnia i Podróżehttp://kuchniaipodroze.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-964103762047853862015-11-24T18:43:51.675+01:002015-11-24T18:43:51.675+01:00Skoro wszyscy zdradzają swoje sekrety, zdradzę i ...Skoro wszyscy zdradzają swoje sekrety, zdradzę i ja! :D<br /><br />Mój patent dotyczy pozbycia się woni kuchennych, wydzielających się przy gotowaniu kalafiora i brukselki.<br /><br />Wiedzę tę odziedziczyłam jeszcze z czasów studenckich, podczas pomieszkiwania w akademiku. Wonie roznoszące się z komunalnej kuchni nie zawsze przysparzały gotującemu przyjaciół, zwłaszcza gdy w grę wchodziły z natury śmierdzące potrawy. <br /><br />Smakosze kalafiora czy brukselki musieli się wykazywać niezłą inwencją twórczą przy gotowaniu, jeśli chcieli żyć w przyjaźni z bracią studencką z danego akademikowego piętra. Zabite często na amen okna korytarza nie dawały przecież szans na swobodną wentylację.<br /><br />Oto jakich metod się chwytałam, aby pozbyć się niechcianych woni kuchennych:<br /> KALAFIOR – Przed wrzuceniem kalafiora, do gotującej się wody dodać kawałek skórki od chleba.<br /> BRUKSELKA – Trzeba ją gotować w wodzie z mlekiem (1 szkl. mleka na 1 litr wody). Mleko dodatkowo uszlachetnia smak brukselki. <br /><br />I w ten oto sposób głodny student miał szansę się najeść bez obawy o lincz ze strony wrażliwych zapachowo sąsiadów :P<br /><br />aaasikkk<br />grunttoprzepis@gmail.comGrunt to przepis!http://grunttoprzepis.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-935464956973975382015-11-24T16:01:01.494+01:002015-11-24T16:01:01.494+01:00Pochodzę ze wsi gdzie Babcia mnie wiele nauczyła,
...Pochodzę ze wsi gdzie Babcia mnie wiele nauczyła,<br />wszak można powiedzieć gotowaniem i pieczeniem jako dziecko mnie dręczyła.<br />Jako, że gdy rodzice byli w pracy a ona mnie wychowywała<br />to zawsze w kuchni , obok niej mnie stawiała.<br />Jako dziecko byłam zła, że muszę wiecznie w kuchni przesiadywać<br />gdy inne dzieci mogą bawić się na podwórku i wesoło fikać ...<br /><br />Jednak... Teraz po nastu latach wiem, że chcę mojej Babuni podziękować<br />bo jako żona i matka, mogę swoją rodzinę pysznościami delektować.<br />A jaki ja mam swój patent związany z gotowaniem ?<br />Może wydawać się Wam to dość kontrowersyjnym rozwiązaniem . <br /><br />A więc mój patent to" wiertarka zawsze w pobliżu" w razie awarii blendera,<br />która w moich rękach innego znaczenia nabiera .<br />Borykam się ze starymi sprzętami, więc muszę sobie radzić w sytuacjach ekstremalnych,<br />i szukam zawsze najlepszych rozwiązań i działań niebanalnych . <br />Kulinarne Szaleństwa odbywają się w zaciszu mojej kuchni ... I biada temu kto niezapowiedzianie tam wejdzie ;)<br />I tak właśnie mój patent to wiertarka pod ręką w razie katastrofy ! Edyta, edka767@gmail.com <br /><br />edzikahttps://www.blogger.com/profile/17338936266275718491noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-75245215908992847242015-11-24T14:55:48.369+01:002015-11-24T14:55:48.369+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.otojahttps://www.blogger.com/profile/00669730762627143203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-27552733995585651282015-11-24T11:06:45.478+01:002015-11-24T11:06:45.478+01:00Sekret na udany makowiec, to idealna masa makowa:
...Sekret na udany makowiec, to idealna masa makowa:<br /><br />1.W makowcu ważny jest stosunek masy makowej i ciasta – ta pierwsza powinna dominować.<br />2.Masy makowej ugotuj mak w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.<br />3.Mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za rzadka (jeśli jest, zagęszcza się ją kaszą manną lub bułką tartą).<br />4. Masę słodzi się miodem. <br /><br />smacznego<br /><br />franulka5@gazeta.pl<br /><br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-7474424579448197812015-11-24T10:57:03.886+01:002015-11-24T10:57:03.886+01:00Chcesz, żeby woda, w której masz ugotować, np ryż,...Chcesz, żeby woda, w której masz ugotować, np ryż, ziemniaki szybciej się zagotowała?Posól ją już po zagotowaniu<br /><br />Ania<br />cygareta1@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-23815994342514537032015-11-24T08:35:14.858+01:002015-11-24T08:35:14.858+01:00Gotowanie polubiłam całkiem niedawno (lepiej późno...Gotowanie polubiłam całkiem niedawno (lepiej późno niż wcale) Teraz uwielbiam poznawać nowe smaki i nowe połączenia. W związku z bliskim kontaktem z kuchnią włoską, w której się zakochałam, zaczęłam eksperymentować z PIECZONĄ PAPRYKĄ. Zupy z pieczonej papryki, pieczona papryka w zalewie z oliwy z oliwek z octem balsamicznym i natką pietruszki, pieczona papryka w delikatnej octowo-oliwnej zalewie do słoików na zimę....wszystko wygląda super, poza obieraniem papryki. Płakać mi się chciało z bezsilności i marnowałam godziny na obieranie papryki ze skórki. Aż ktoś mi podpowiedział....Ą to takie proste<br />WYSTARCZY ZARAZ PO WYJĘCIU PIEKARNIKA UPIECZONEJ PAPRYKI WSADZIĆ JĄ DO SZCZELNEGO WORKA I ZOSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA. Skórka z papryki schodzi wzorcowo - pomidor aż się zaczerwienił ze wstydu :) Jagahttps://www.blogger.com/profile/13402656121417208084noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-56744303185895767692015-11-23T11:34:06.098+01:002015-11-23T11:34:06.098+01:00Dużym problemem jest w kuchni krojenie cebuli. Nik...Dużym problemem jest w kuchni krojenie cebuli. Nikt tego nie lubi, bo zawsze powoduje łzawienie oczu. O dziwo, mało kiedy zdarza mi się przy niej płakać. Mam na to kilka patentów, które naprawdę działają:<br /><br />Podstawowa zasada - kroję przy gotującej się wodzie w garnku, od czasu do czasu ją wdychając lub latem przy otwartym oknie.<br />Dodatkowo, po obraniu, cebulę przez pół godziny schładzam w lodówce.<br />Używam najostrzejszego noża jaki mam, aby ją ciąć, a nie miażdżyć, a nóż co jakiś czas przepłukuję pod zimną wodą.<br /><br />agnespa@wp.plAgnieszka Dnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-47602074211634212522015-11-21T12:15:33.044+01:002015-11-21T12:15:33.044+01:00W ubiegłym roku dostałam od koleżanki wiadro dorod...W ubiegłym roku dostałam od koleżanki wiadro dorodnych wiśni. Postanowiłam je przerobić na pyszne konfitury ależ jak szybko zgasł mój zapał gdy przypomniałam sobie, że nie mam drylownicy. Zawsze jednak w domu znajdzie się butelka piwa dla męża :) Umieszczam wiśnie na szczycie pustej butelki, miejscem po ogonku do dołu. Grubą wykałaczką ( patyczkiem do chińszczyzny, patykiem do szaszłyków) wypycham wszystkie pestki które lądują w butelce :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08186215056435385933noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-31412155864967611492015-11-21T10:53:49.261+01:002015-11-21T10:53:49.261+01:00MÓJ 1. patent w kuchni na udany krem do tortu to d...MÓJ 1. patent w kuchni na udany krem do tortu to do masy budyniowej dodaję schłodzoną margarynę lub ciasto i miksuje w robocie kuchennym dzięki schlodzonemu tluszczowi krem odrazu tężeje,lepiej nim smarować tort bo się nie rozjeżdża.2 mój patent to jak mi blacha zardzewieje smaruję ją słoniną i zostawiam na kilka godzin,potem myję i dokładnie wycieram.3 patent na marynowane mięso,marynatę przygotowuję w misce smaruję nią mięso po czym zawijam je w folię aluminiową i wkladam na noc do lodówki.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02556864025995567334noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-77263936555597560392015-11-21T10:48:20.914+01:002015-11-21T10:48:20.914+01:00piotrek_212@op.pl
W kuchni potrafię tylko kroić i...piotrek_212@op.pl<br /><br />W kuchni potrafię tylko kroić i to pod dryg żony :) Często jednak deska do krojenia ślizgała się po blacie. Moim sposobem, żeby ułatwić sobie krojenie jest podłożenie pod deskę mokrego papierowego ręcznika. Dzięki temu deska 'przykleja' się do blatu, a nasze palce są bezpieczne.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-6022426301464268772015-11-20T18:16:04.814+01:002015-11-20T18:16:04.814+01:00Bardzo fajny konkurs, dzięki niemu można zebrać do...Bardzo fajny konkurs, dzięki niemu można zebrać doświadczenia wielu osób, ja też z chęcią podzielę się swoimi sposobami:<br />1. Jajka pięknie będą się obierać (nawet te świeże) jeżeli do wody w której gotujemy jajka dodamy szczyptę soli.<br />2. Cebula aby przy krojeniu nie szczypała należy umyć ją gorącą wodą.<br />3. Czosnek idealnie się obiera jak wrzuci się kilka ząbek do słoika i potrzęsie się nim<br />4. Aby makaron lub ryż się nie sklejał dodajemy trochę oleju<br />5. Sałata nie będzie tracić witamin jeżeli będziemy ją rwać a nie kroić metalowym nożem<br />6. Aby zapobiec wykipieniu wody, na garnku, w którym się gotuje wystarczy położyć drewnianą łyżkę.<br />7. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić je z przegotowanej lub mineralnej wody.<br />8. Jeżeli chcemy uchronić się przed pryskaniem tłuszczu na patelni wystarczy, że dodamy do niego szczyptę soli.<br />9. Jeżeli przesoliliśmy zupę – wystarczy dodać do niej dwa obrane, surowe ziemniaki i zagotować ponownie. <br />10. Aby obrać pomidora ze skórki wystarczy, że zanurzymy go na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie oblejemy zimną wodą<br />11.Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do nich szczyptę soli. <br />12.<br />lychasmakowhttps://www.blogger.com/profile/09391751578039127779noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-55154549769037345142015-11-19T09:06:56.037+01:002015-11-19T09:06:56.037+01:00W kuchni powinno się płakać tylko z jednego powodu...W kuchni powinno się płakać tylko z jednego powodu - zachwytu nad smakiem dania :-) Płacz po cebuli nie jest wskazany. Moim sposobem jest schowanie cebuli na 30 min do zamrażalki przed krojeniem. Dzięki temu sok, który odpowiedzialny jest za łzy jest zamrożony i podczas krojenia nie wycieka.<br />halina_26@onet.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07027489098759909391noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-27975404304375195552015-11-18T12:50:47.835+01:002015-11-18T12:50:47.835+01:00Obieranie czosnku zajmuje wiele czasu, a łupinki k...Obieranie czosnku zajmuje wiele czasu, a łupinki kleją się do palców? Łatwym sposobem na szybkie i czyste obranie czosnku to gniecenie ząbka dłonią lub płaską stroną noża. Łupinka sama będzie odchodzić od czosnku. Dzięki temu już nie wściekam się podczas gotowania, a moje dłonie dzięki krótkiemu kontaktowi z czosnkiem brzydko nie pachną! <br />A jeśli musimy na raz obrać sporą ilość ząbków - wszystkie na raz możemy zgnieść płaskim talerzem o dużej powierzchni. Następnie przełożyć czosnek do zamykanej miski. Mocno nią potrząsnąć. W ten sposób łupinki same odejdą od ząbków. A naszym zadaniem jest jedynie powybieranie obranych :-)<br /><br />Agata<br />aparat_18@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-62697712615128341622015-11-17T23:26:11.015+01:002015-11-17T23:26:11.015+01:00Mój patent na udaną bezę, to... spojrzenie kota :)...Mój patent na udaną bezę, to... spojrzenie kota :) Za każdym razem, kiedy moja kocica przystanie przed piekarnikiem i zajrzy do środka w czasie pieczenia bezy, krążki rosną znakomicie.<br />Z całą stanowczością stwierdzam też, że niestety wszelkie namowy i przekonywania, żeby kot spojrzał bez własnego chciejstwa, kończą się zbyt kruchą, zbyt żółtą albo jeszcze jakąś inną "zbyt" bezą...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09073286167616951924noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-55275773662328323682015-11-17T14:37:00.242+01:002015-11-17T14:37:00.242+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Iwona Chmielhttps://www.blogger.com/profile/07097872120755878079noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-66122890590492935632015-11-16T09:03:13.796+01:002015-11-16T09:03:13.796+01:00Moja mama pochodzi z Wielkopolski
z dużego Poznani...Moja mama pochodzi z Wielkopolski<br />z dużego Poznania, nie z jakiejś małej wioski.<br />Ziemniaki we wszelkiej postaci więc jadła od urodzenia,<br />wpajała nam miłość do nich, nie mogło być marudzenia.<br />Knedle, pyzy, kopytka i kluski ziemniaczane,<br />były nam prawie na każdy obiad podawane. <br />Pokochałam także te cenne warzywa,<br />nie wiedziałam tylko, że przy gotowaniu ich ta „wredna” piana po garnku spływa.<br />Z oszczędności czasu wstawiałam je na dużym płomieniu,<br />zaoszczędzony czas spędzałam wtedy na kuchenki czyszczeniu.<br />Najpierw na kuchenkę wylewałam hektolitry wody,<br />licząc, że w ten sposób pozbędę się szybko szkody,<br />To co nie zeszło pucowałam szorstką gąbką albo druciakiem,<br />najchętniej rzuciłabym w kogoś wtedy tym ugotowanym ziemniakiem.<br />Miłość do ziemniaka prysła jak bańka mydlana,<br />„Trudno- teraz na obiad będzie zawsze kasza podana”.<br />Tak było do czasu aż nie usłyszałam o patencie koleżanki,<br />„Daj łyżkę masła a nie będzie pianki”.<br />Nie chciało mi się wierzyć w tak wielkie cuda,<br />ale spróbowałam „Cóż może się uda”.<br />Wstawiłam ziemniaki na duży płomień,<br />wyszłam robić inne rzeczy, jak co dzień.<br />Pranie, prasowanie, odkurzyć zdążyłam,<br />gdy wróciłam do kuchni wnet nie uwierzyłam.<br />Oczy ogromne zrobiłam ze zdziwienia, <br />na kuchence nie zobaczyłam żadnego zabrudzenia. <br />Znowu pokochałam cudowne ziemniaki,<br />objadam się nimi codziennie, ja, mąż i nasze dzieciaki.<br />Barbara Wiśniewska barwis1984@gmail.comPobitegarybarbaryhttps://www.blogger.com/profile/06260920576413316387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-27866045234277098532015-11-16T08:24:15.129+01:002015-11-16T08:24:15.129+01:00Mój patent ułatwia upieczenie kruchego ciasta na t...Mój patent ułatwia upieczenie kruchego ciasta na tartę. Wykładam na ciasto będące już w formie arkusz papieru do pieczenia, a na nim rozsypuję fasolę. Spowoduje ona, że brzegi nie spłyną, ciasto nie wyrośnie, pozostanie cienkie. Fasola jest wielorazowego wykorzystania, więc warto trochę jej poświęcić ku chwale idealnych tart.<br />Wojtek<br />kuzniak@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-22832227934800444982015-11-15T19:58:29.115+01:002015-11-15T19:58:29.115+01:00A ja dzisiaj przedstawię taki prosty ale jakże prz...A ja dzisiaj przedstawię taki prosty ale jakże przydatny sposób. Według mnie takie proste patenty bardzo ułatwiają pracę w kuchni i zmniejszają czas jaki w niej spędzimy. Wiele prostych patentów sprawia nam przyjemność przy ich wykorzystywaniu, jak i zarówno przy testowaniu nowych, dlatego wyżej i niżej wymienione patenty na pewno mi się przydadzą i to nie raz. No więc może przejdę do rzeczy, ja się dzisiaj chcę podzielić banalnym i prostym patentem który przyspieszy nam pracę w kuchni. Otóż jeśli mamy do obrani dużą ilość czosnku z łupinek, to zajmie nam to kilka ładnych minut, jednak jest na to sposób. Wystarczy że ząbki czosnku włożymy na mikrofali na najwyższą temperaturę na 2-3 sekundy, po wyjęciu wystarczy lekko przycisnąć ząbek a czosnek wyskoczy z łupinki sam. Myślę, że patent jest przydatny w szczególności przy dużych ilościach. Pozdrawiam Cię serdecznie Maniusiu i z niecierpliwością czekam na kolejne fantastyczne przepisy. Patrick Ate <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-83178747375891935712015-11-15T19:28:28.333+01:002015-11-15T19:28:28.333+01:00Potwierdzam,że palce lizać,tylko ja dodaję jeszcze...Potwierdzam,że palce lizać,tylko ja dodaję jeszcze do mleka pokrojoną w talarki cebulę.Elanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-8749098499278814242015-11-15T15:43:02.004+01:002015-11-15T15:43:02.004+01:00Mój pierwszy, rodzinny, obiad był nie lada wpadką....Mój pierwszy, rodzinny, obiad był nie lada wpadką. Kotlety schabowe wyszły mi twarde jak podeszwa. Dostałam radę od życzliwej cioci "Ubij je dzień wcześniej i namocz w leku. Będą soczyste i kruche." Prawda. Wychodzą palce lizać :)Anita B.https://www.blogger.com/profile/06120913944403516123noreply@blogger.com