Ciastka - pierożki :-)



Dzięki uprzejmości firmy Tupperware mam możliwość testowania pierożkomani. Opis dokładny znajdziecie tutaj. Dzisiaj zrobiłam ciastka pierożki z gotowego ciasta francuskiego z nadzieniem twarożkowym.
Wyszły bardzo pyszne a robienie samych pierożków to fajna zabawa, szybko i sprawnie się je robi. Jestem pod wrażeniem produktu, naprawdę ułatwia pracę w kuchni. Polecam wszystkim. Pierożki mają fajny kształt i nic się nie rozkleja. 

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 200 g twarożku półtłustego
- 1 żółtko
- 30 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka zielonych rodzynek Skworcu
- 1 łyżeczka ziaren kakaowca Skworcu
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki przyprawy do sernika Skworcu
- 2 łyżeczki cukru brązowego
dodatkowo 1 rozbełtane jajko do smarowania

Wykonanie:

W misce rozdrabniamy widelcem twarożek z jogurtem i cukrem, dodajemy rodzynki, przyprawę do sernika,  ziarna kakaowca i skórkę pomarańczową, mieszamy.
Na pierożkomani rozkładamy płat ciasta,  lekko dociskamy dłońmi, w miejscach gdzie jest przecięcie smarujemy jajkiem  i nakładamy łyżeczką farsz, który delikatnie wpychamy do środka. Przykrywamy drugim płatem i dociskamy. Przejeżdżamy wałkiem po całości, powinny nam wyjść podzielone pierożki.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierożki, smarujemy rozbełtanym jajkiem i  ja zrobiłam wzorek widelcem, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 - 25 minut, aż się zarumienią.

Po upieczeniu wykładamy na kratkę, aby przestygły.

Smacznego :-)













Komentarze

  1. Super ciasteczka, chyba nie zdążyły przestygnąć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A schowałam je na jutro :-) mój mąż tylko porwał kilka :-) mówił, że pyszne :-)

      Usuń
  2. Takiego cudu to ja jeszcze nie widziałam :D A same pierożki są obłędne, ślinka aż cieknie, szkoda tylko, że u nas dieta... :(
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko polecam. Super produkt. Dziękuje :-) zrobisz jak już będziecie po diecie :-) tak w nagrodę :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Maniuś a dla mnie zostało coś?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie :-):-):-) Elu dla Ciebie zawsze odkładam :-) do kawki :-) już zaparzam pospiesz się :-)

      Usuń
  4. Ja też robiłam z ciasta francuskiego..ale z masą makową..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszności Bożenko. Bardzo lubię wypieki z makiem :-)

      Usuń
  5. Fajnie wyglądają. I muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Oj pyszne :-) właśnie zjadłam jedno do kawki w pracy :-):-):-)

      Usuń
  6. Też używam ciasta francuskiego do robienia słodkości. Twoja foremka jest pomysłowa pewnie raz dwa ci poszło z nią. Taki gadżet warto mieć w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu ta foremka ułatwiła mi pracę i to bardzo. Polecam ją. Pozdrowionka :-)

      Usuń
  7. Przepyszne, uwielbiam ciasto francuskie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Ja je też bardzo lubię i można z nim zrobić dużo fajnych dań :-)

      Usuń
  8. Pysznie u Ciebie Marzenko, od samego patrzenia bym z jedną skubnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ewo :-) paszteciki wszystkim smakowały, będę je powtarzała :-)

      Usuń
  10. te ciasteczka to po prostu szaleństwo, a jakie smakowite :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo poręczne to urządzonko do pierożków. Pięknie ci wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.