Placki ziemniaczane z cukinią :-)



Naszła mnie ochota na placki. Na dzisiaj nie było przygotowanego obiadu, więc po powrocie z pracy szybka akcja z plackami ziemniaczanymi. Junior obrał szybko ziemniaki, ja starłam na tarce z cukinią i już się smażyły na rumiano. Pycha.
Bardzo lubię placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Zresztą lubię wszystko co z ziemniakami. Cukinia jest świetnym, smakowitym dodatkiem do różnych potraw, bardzo często jest u mnie obecna nawet zimą, bo ją mrożę. I zawsze mam pod ręką. Wykorzystałam także dwa sosy jakie dostałam do testowania od firmy Develey - sos czosnkowy i sos tysiąca wysp. Bardzo nam smakują te sosy. Można je wykorzystać do różnych dań, na kanapki, jako dodatek do mięs, do warzyw. Sos tysiąca wysp pasuje do ryb i owoców morza a czosnkowy idealnie komponuje się z ziemniakami. Polecam. 

Zapraszam na placki :-)


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilkę, aby puściły sok. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką. Ziemniaki odciskamy w dłoniach i dodajemy do cukinii, wodę z ziemniaków wylewamy, dodajemy tylko skrobię, która osadziła się na dnie. Dodajemy jajko, mąkę, mieszamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy placki z dwóch stron na rumiano.
Ja podałam dzisiaj placki z sosami firmy Develey - czosnkowym i tysiąca wysp. Placki wyszły pyszne. 

Smacznego :-)








Komentarze

  1. Cukinie mam, więc dziś na kolację będą placki ziemniaczane wg Twojego przepisu :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :-) cieszę się bardzo :-) daj znać jak smakowały :-) smacznego :-)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też dziś były placki z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O super Elu, a to się zgadałyśmy :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  4. Pyszne proste placuszki. Mam akurat takie cosik w domu i chyba też zrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Asiu :-) pyszności :-) bardzo lubię takie placuchy :-)

      Usuń
  5. A w jakiej formie zamrażasz cukinię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię kroję w kostkę, przelewam na sitku wrzątkiem i zostawiam, aby przeschła i przekładam do woreczków i do zamrażalnika :-)

      Usuń
  6. No to i ja dziś spróbuję takie z cukinia. Kiedyś robiłam z samej cukinii ale nie podpadły mi do gustu.
    A mój ulubiony sos do placków...
    jogurt naturalny, Czosnek,1 lub 2 ząbki, sól pieprz i dużo koperku
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu pyszny sos :-) ja też robię podobny :-) a placki są pyszne :-) więc życzę smacznego :-) i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.