Torciki z masą mascarpone :-)




Na prośbę moich znajomych koleżanek zamieszczam przepis na torty, które zrobiłam za zakończenie roku klas szóstych dla mojego Juniora. Torciki były pyszne i dobrze, że zrobiłam zdjęcia przed imprezą, bo szybko wszystko zostało zjedzone i mam tylko te dwa zdjęcia. A przepis można wykorzystać także do innych ciast z kremem :-)

Zapraszam :-)


Składniki:

Masa
- 2 opakowania serka mascarpone - 500 g
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3 batony Lion
- 2 łyżki cukru pudru

Biszkopt - przepis tutaj

Dodatkowo
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- kilka rurek
- kilka małych bez
- orzechy pekan Skworcu
- rodzynki zielone Skworcu
- posypka do ciast
- ciasteczka oreo
- prażone płatki migdałowe
- słoik kwaśnego dżemu 


Wykonanie:

Przepis na biszkopt podałam w linku. Proporcje składników podane są na jeden tort.
Masa - do miski wkładamy serki mascarpone, wlewamy śmietanę i cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy pokrojone na kawałeczki batony Lion i mieszamy.
Biszkopt kroimy na dwie lub trzy części, nasączamy, na pierwszą warstwę kładziemy dżem - u mnie na jeden tort poszedł dżem z porzeczki czarnej a na drugi dżem z rabarbaru. Na drugą warstwę biszkoptu kładziemy masę z serka mascarpone, przykrywamy trzecią warstwą. Pamiętajmy aby każdą warstwę biszkoptu nasączyć. Na górę i boki rozsmarowujemy ubitą śmietanę, dekorujemy.
Schładzamy w lodówce.

Smacznego :-)


Komentarze

  1. Czesto do tortów też robię masę z mascarpone, bardzo smakuje taka mojej rodzinie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś u mnie też uwielbiają wszystko z mascarpone :-)

      Usuń
  2. Mogłabym co tydzień kończyć szóstą klasę za takie torciki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) pyszny wyszedł i każdemu smakował :-) dziękuje za odwiedziny i pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Torty z serkiem mascarpone są najlepsze :-) Uwielbiam je :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również. W ogóle bardzo lubię serek mascarpone i używam go do różnych dań :-)

      Usuń
  4. Ale pyszności, a te bezy wyglądają jak muszelki, no, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio rozsmakowałam się w cukrze marcepanowym Skworca. Rewelacja, kto nie próbował polecam.
    A taki torcik to ja chcę i nawet mogę udawać uczennicę. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Elu muszę spróbować tego cukru :-) a jak do mnie przyjedziesz w odwiedziny to zrobię dla Ciebie taki torcik :-)

      Usuń
  6. Oooo myślałam, że będzie taki słodki, ale podoba mi się ta czarna porzeczka i rabarbar.
    Jestem na tak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Ja zawsze łamie słodkie smaki kwaśnym. Takie połączenie się zawsze sprawdza i smakuje :-)

      Usuń
  7. świetne torty, nie dziwie się, że szybko zniknęły

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.