Cukinia w cieście naleśnikowym i woda gazowana



Bardzo lubię cukinię i pojawia się ona w mojej kuchni dość często. Teraz jest najlepsza, taka mniejsza i młoda. Można ją jeść razem ze skórką. Najczęściej smażę ją obtoczoną w bułce tartej a tym razem zrobiłam w cieście naleśnikowym. Smakuje super. Latem, gdy jest upał taki obiad sprawdza się rewelacyjnie.
Do ciasta naleśnikowego użyłam wody gazowanej, którą przygotowałam w ekspresie SodaStream Source. Bardzo przydatne urządzenie w domu, lubię wodę lekko gazowaną i zawsze kupowałam ją litrami w butelkach, teraz już nie muszę i robię ją sobie w domu. Zdecydowanie oszczędność i nie ma problemu potem z butelkami. Wodę taką używam do przygotowania napojów, wód smakowych. Wystarczą plasterki ogórka zielonego, listki świeżej mięty, kostki lodu, cytryna lub limonka. Można także dodać sok owocowy. Wodę gazowaną możemy użyć do przygotowania ciasta np. babki. Do naleśników, placków czy omletów. Zastosowań jest wiele, do mnie przemawia fakt picia wody. Staram się pić co najmniej 1,5 l wody dziennie a zwykła woda niegazowana mi nie za bardzo smakuje, za to lekko gazowaną mogę pić bez końca. SodaStream Source zawiera w zestawie urządzenie Source, butelkę SodaStream, nabój z gazem CO2. Nabój wystarcza na przygotowanie około 80 l wody, po wyczerpaniu możemy go napełnić w punkcie, który znajduje się w wielu miejscach, zobacz może także w twoim mieście. Ja znalazłam takich punktów w moim miejscu zamieszkania kilka. Można także wymienić taki nabój na nowy. Butelkę SodaStream zaleca się wymienić po 3 latach użytkowania. Urządzenie posiada trzy stopnie nagazowania wody, także możecie sobie zrobić wodę mniej lub bardziej gazowaną, smakuje rewelacyjnie.  Sam wygląd też do mnie przemawia, urządzenie stoi sobie w kuchni na blacie kuchennym i nie zajmuje dużo miejsca. Ten ekspres zdecydowanie zostaję ze mną, używam co codziennie, a podczas takich upałów sprawdza się super. Zawsze przygotowuje domową lemoniadę i schładzam ją w lodówce. Tutaj przedstawiam kilka zdjęć do czego użyłam wody gazowanej i jak wygląda to urządzenie. 





















Zapraszam :-)



Składniki:

- cukinie (wybieram takie małe)
- szklanka wody gazowanej (przygotowałam ją w ekspresie SodaStream Source)
- szklanka mąki pszennej typ 500 (dajcie taką czubatą)
- 2 jajka
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Wkładamy je do miski i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy jajka trzepaczką, dodajemy mąkę, wodę gazowaną, sól, pieprz oraz czosnek niedźwiedzi, mieszamy ponownie trzepaczką, aż składniki się dobrze połączą. Ma wyjść takie gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy olej na patelni i zanurzamy plastry cukinii w cieście, przekładamy je na patelnię i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, żeby cukinia dobrze zmiękła. Ja pokroiłam cukinie na takie grubsze plastry, można je także pokroić na cieńsze, wtedy nie ma potrzeby przykrywania pokrywką podczas smażenia. Gotowe cukinie odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na talerze i podajemy. 







Pamiętajcie, że możecie wygrać podobny ekspres SodaStream Jet w konkursie na blogu. Tutaj link. Macie czas do niedzieli. Naprawdę warto, bo urządzenie jest rewelacyjne. 

Komentarze

  1. Fajne :) cukinia to wdzięczny produkt i można z niej wiele smacznych rzeczy wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką młodą cukinię uwielbiamy po prostu sobie ugotować na parze :P W cieście naleśnikowym co prawda nigdy ich nie jadłyśmy ale to musi być pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię, zdecydowanie muszę wypróbować ten przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak przyrządzona smakuje wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis. Mam cukinię w ogródku i uwielbiam z nią eksperymentować, więc na pewno przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia w cieście! Toż to mój smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super sprawa w ekspresem, co prawda ja nie lubię gazowanej wody ale moja rodzinka już tak :)
    A taka cukinia w cieście musi być bardzo smaczna. Ja dzisiaj robię placki z cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze to są kwiaty cukini w cieście naleśnikowym szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis! Wyglądają rewelacyjnie! Mniam aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię tak przygotowaną cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam cukinię w cieście, pyszna jest

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany! Idealne dla mnie :) na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja także uwielbiam cukinię, ale w takiej wersji póki co jej nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam cukinię, ale w cieście naleśnikowym jeszcze nie jadłam. Bardzo fajny pomysł :)
    Na pewno wypróbuję, bo cukinii w moim ogródku mnóstwo i jemy ją non stop.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham cukinię, zwłaszcza taką z piekarnika. Ale myślę, że taka w cieście naleśnikowym też by mi posmakowała;)

    OdpowiedzUsuń
  16. W podobnym cieście robiłam krążki z cukinii. W ogóle woda gazowana sprawdza się w takich potrawach dużo bardziej niż mleko. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię takie placuchy cukiniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cukinia zawsze będzie dla mnie pyszna, w każdej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo lubię takie wydanie cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cukinia przepyszna! Jak ktoś lubi gazowaną to faktycznie przydatne urządzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajne krążki cukiniowe :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  22. ja taka cukinie robię na słodko w cieście naleśnikowym :)

    OdpowiedzUsuń
  23. smacznie i z pożytkiem dla oragnizmu , bo wodę pić trezba :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.