Naleśniki pszenno-ryżowe z farszem twarogowo-jaglanym


Oj jak się dzisiaj ciężko wstaje. No ale jak się szaleje do późna na warsztatach (było super) i wraca do domu o 2 w nocy to dzwoniący budzik jest jak wróg. Ale wstałam i ochoczo zbieram się do pracy. Tak jak Wam pisałam wcześniej do mojej kuchni trafiły płatki jaglane. Pojawiła się także mąka ryżowa. No to muszą być i naleśniki. Na farsz wpadłam podczas smażenia powideł, powiem wam, że wyszedł pyszny. Sam farsz można podać także z owocami na śniadanie.

Zapraszam :-)


Składniki:
naleśniki
- 500 ml mleka
- 500 ml wody mineralnej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju - u mnie kokosowy
farsz
- 200 g mleczka kokosowego z puszki
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- cukier trzcinowy do smaku

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Dodajemy mleko i wodę, mąki oraz cukier i sól. Ponownie miksujemy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i smażymy naleśniki na rumiano z dwóch stron. Przygotowujemy farsz - do garnka wlewamy mleczko, dodajemy płatki i cukier do smaku (ja dałam łyżeczkę). Gotujemy, aż płatki wchłoną płyn. Studzimy. W misce rozdrabniamy widelcem twaróg, mieszamy go z jogurtem. Dodajemy ugotowane płatki, mieszamy i dosładzamy jeszcze do smaku. Smarujemy takim farszem naleśniki. Możemy je polać syropem daktylowym lub klonowym.





Wegetariański obiad V

Komentarze

  1. Uwielbiam takie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm takie naleśniki na śniadanie to marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten farsz brzmi i wygląda cudownie ;) Całe naleśniki zresztą też :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się pomysł na farsz;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne naleśniki, w kolejnej odsłonie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie! Myślisz, że można zrobić takie naleśniki z samej mąki ryżowej?

    Pozdrawiam,
    Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak. Ja sama ich nie robiłam jeszcze, ale wiem że moje blogowe koleżanki robiły. Kolejne zrobię z samej mąki ryżowej :-)

      Usuń
  7. uwielbiam wszelkiego rodzaju nalesniki :) te wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki pycha! Bardzo ciekawy farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No przyznać muszę, że Twój pomysł na farsz jest absolutnie nie do pobicia. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam! dobrze, że oglądam Twoje zdjęcia teraz, a nie o 12 w nocy :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się ten farsz, chętnie takiego sama spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam naleśników z mąki ryżowej ale muszę przyznać że wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ryżowe są bardzo zdrowe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale bym zjadła. Tym bardziej, że miałam dzisiaj robić naleśniki, ale mi się nie chce :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajna propozycja na naleśniki :)
    Mąki ryżowej nie używałam do tej pory :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już sam farsz jest pyszny a co dopiero w połączeniu z naleśnikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak zwykle pyszne naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten farsz musi być bardzo smaczny, nawet tak do zjedzenia solo.
    Naleśniki jak zwykle pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają przepysznie... nabrałam apetytu na takie naleśniki:)
    ściskam Marzenko!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie pyszne naleśniki, takie to bym zjadła na śniadanie, ten farsz bardzo mnie kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czasem robię płatki jaglane, chociaż częściej wybieram kaszę jaglaną. Pyszne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ one muszą być pyszne! Niedawno kupiłam i mąkę ryżową i płatki jaglane i szukałam inspiracji do ich wykorzystania - właśnie znalaszłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego Aniu :-) cieszę się, że mogę inspirować :-)

      Usuń
  23. Moi ostatnio "wypieli się" na naleśniki ni stąd ni zowąd (zawsze znikały błyskawicznie!), może rozwiązanie z mąką ryżową to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz spróbować, zawsze to ciut inne naleśniczki :-)

      Usuń
  24. Ten farsz kusi najbardziej! Pyszne ^^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.