Ziemniaki pieczone z olejem kokosowym


Moja rodzinka bardzo lubi pieczone ziemniaczki. Smakują wspaniale i w zasadzie można je podać same, wystarczy do tego nawet sama surówka. Oczywiście można je podać z mięskiem jak ktoś chce. Obiad do zrobienia bardzo szybko i bez specjalnych składników.
Ja tym razem upiekłam ziemniaki z dodatkiem oleju kokosowego i muszę wam powiedzieć, że wyszły pyszne, bardzo nam smakowały. Spróbujcie koniecznie, oczywiście jak nie macie oleju kokosowego można dać zwykły olej. Ale zachęcam was do zrobienia właśnie z olejem kokosowym. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 3-4 łyżeczki oleju kokosowego (od Symbio)
- płaska łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Blaszkę (taka dużą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym (olej należy najpierw lekko podgrzać, aby miał płynną konsystencję). Układamy na blaszce nasze pokrojone ziemniaki, posypujemy solą, pieprzem i papryką oraz polewamy olejem. Mieszamy wszystko najlepiej dłońmi. 
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, grzanie góra-dół przez 30 minut, następnie na 5-10 minut włączamy na funkcję termoobiegu, aby się ładnie przyrumieniły.
Podajemy same lub z dodatkami, ja podałam z surówką - mieszanka sałat, pomidorki, papryka, szczypiorek, ogórki kiszone, sól, pieprz i jogurt naturalny. Można także podać z mięsem.

Zachęcam was do poczytania o oleju kokosowym tutaj.







Komentarze

  1. Oj lubię pieczone ziemniaczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pieczone ziemniaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie piękne, zrumienione :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. U mnie w domu też się za takimi ziemniaczkami wprost przepada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też szybko znikają :-) i muszę je często robić :-)

      Usuń
  5. Robię pieczone ziemniaczki z olejem, który mieszam z różnymi ziołami. Nie używałam do pieczenia ziemniaków oleju kokosowego. Pewnie smakują inaczej. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kartofli na kokosowym oleju jeszcze nie jadlam. Moja ciocia smazy rybe na oleju kokosowym :)) BArdzo ciekawy smak!
    p.s. Swietna zmiana ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ziemniaczki, a dawno już nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne i bardzo smakowite ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł z tym olejem kokosowym! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy z olejem kokosowym nie robiłyśmy ziemniaczków ale prezentują się obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię bardzo podobnie (na normalnym oleju), tylko jeszcze z dodatkiem czosnku...
    Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest to! U mnie dziś też pieczone ziemniaczki, ale z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo chetnie wyprobuje z olejem kokosowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam pieczone ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam już ziemniaczki miliony razy ale jeszcze nigdy nie używałam oleju kokosowego przy tym procederze! Jak dla mnie ekstra pomysł i strzał w 10! Muszę zrobić przy najbliższym pieczeniu. Koniecznie! Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Madziu, że pomysł się spodobał. Zrób koniecznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  16. Świetne danie. Kłaniam się Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  17. pieczone kartofle jadłam, ale w oleju kokosowym jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czas wypróbować inny wariant, bardzo pyszny :-)

      Usuń
  18. Uwielbiam takie własnie jakie podałaś. Zarumienione:)
    pozdrawiam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ziemniaki pieczone robię bardzo często, ale z olejem kokosowym jeszcze nie piekłam. Ciekawa jestem efektu. Ale mi smaku narobiłaś. Muszę jutro lub pojutrze zrobić, bo nie wytrzymam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś spróbuj a jestem pewna, że będziesz takie często robić :-)

      Usuń
  20. pachnące,chrupiące..mniam !

    OdpowiedzUsuń
  21. pieczone ziemniaczki mogłabym jeść ciągle :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubimy takie z chrupiącą skórką :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Pieczone ziemniaczki plus surówka z czerwonej kapusty oj pycha

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszności :) zjadłabym z chęcią teraz takie :):)

    OdpowiedzUsuń
  25. Muszą fantastycznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy przed pieczeniem nie obgotowujesz krotko ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Nie ma takiej potrzeby. Ziemniaki upieką się w piekarniku i będą pyszne i chrupiące 😍

      Usuń
    2. Nie. Nie ma takiej potrzeby. Ziemniaki upieką się w piekarniku i będą pyszne i chrupiące 😍

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.