Szybki i łatwy chleb drożdżowy


Jak wiecie uwielbiam piec domowe pieczywo. To już nałóg dosłownie. Jak zobaczyłam ten chlebuś u Asi to sobie pomyślałam, że sprawdzę czy faktycznie jest taki szybki i łatwy do zrobienia. Wiele razy pytacie mnie o szybkie i łatwe przepisy, więc ten chlebuś jest idealny. Sprawdziłam, upiekłam i potwierdzam, ten chleb upiecze każdy bez problemu, jest łatwy i bardzo szybki, nie wymaga on od nas jakiegoś specjalnego nakładu pracy. Wystarczy zamieszać w misce, schować ciasto na noc do lodówki a rano uformować bochenek, dać mu kilka minut na wyrośniecie i upiec. Prawda, że już łatwiej być nie może. A smak - wspaniały, z wierchu chrupiący a w środku miękki. Fajnie smakował nam na śniadanie - tak poświęciłam się, nastawiłam budzik dwa razy i mieliśmy wspaniały chlebuś na późne śniadanie, oczywiście weekendowe. Bo tak to w tygodniu biegamy do pracy i nie mam czasu na takie pieczenia. Koniecznie spróbujcie tego sposobu, ja z nim jeszcze poeksperymentuje. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki oliwy
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

Drożdże wkruszamy do miseczki, zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 20 minut, aby drożdże miały szansę popracować. Do dużej miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn drożdżowy. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub dłonią. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki. Następnie wyciągamy i na blacie podsypanym mąką wykładamy ciasto i wyrabiamy. Formujemy bochenek i przykrywamy ściereczką, zostawiamy chleb na 40 minut, aby podrósł - u mnie stał godzinę. 
Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywkę (najlepiej takie okrągłe) i nagrzewamy, temperatura 220 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, grzanie góra-dół, wyjmujemy ostrożnie naczynie bo jest gorące, podsypujemy go lekko mąką i przenosimy nasz bochenek. Ja nacięłam na wierzchu ostrym nożem, zamykamy naczynie pokrywką i pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15-20 minut, ja piekłam 30, aby chlebuś się ładnie przyrumienił. Po upieczeniu wyciągamy chleb z naczynia i studzimy go na kratce.








Komentarze

  1. jak tak polecasz to wypróbuję:D
    buziaki na ten nowy tydzień

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały chlebek :) urósł rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście bardzo prosty i apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie musiałam czytać przepisu, bo po twoim opisie na fanpagu już wiedziałam ze go upiekę. Tak zachwalasz że nie da się przejść obojetnie. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko,
    masz złote ręce do chelba!
    Twoje pieczywo jest przepiękne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie prosty do wykonania, no i jeszcze jaki wyrośnięty. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny chleb.Podoba mi się, że tak mało z nim pracy. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie i ma bardzo apetyczną skórkę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny chlebuś, z masełkiem najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy chleb, to najlepsze, co tylko moze być ! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. U nas w domu bardzo czesto sie pojawia. Świetna sprawa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam chleby drożdżowe i ogólnie drożdżowe wypieki. Super :) Kocham taki smak! Jestem Mistrzynią domowych chlebusiów :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. chlebek, w dodatku bez jajka, dziękuję! ;) Będę piec

    OdpowiedzUsuń
  14. super chlebuś, na pewno upieczemy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Objadłybyśmy całą skórkę <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale wygląda. Wczoraj, przy niedzielnym obiadku właśnie dyskutowaliśmy nad zakupem maszynki do robienia chleba. Tak się zastanawialiśmy czy to skłoniłoby nas do częstszych wypieków domowego chleba. Według mnie takie domowe pieczywo jest o niebo lepsze od tego z niejednej piekarni, niestety tylko czasami czasu brak na przygotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem ci kochana, że ja już sobie nie wyobrażam życia bez domowego chlebka :-)

      Usuń
  17. Jak prosty w zrobienie, ale jaki pyszny <3 :) W przekroju wygląda przepysznie :3

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny chlebek. U mnie właśnie wyrasta. Inny, ale ważne, że domowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś domowe najlepsze, nie ważne jaki ale domowy :-)

      Usuń
  19. Ładnie się prezentuje w przekroju , poproszę na śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba zostałaś mistrzynią chleba,super .

    OdpowiedzUsuń
  21. Jutro mam trochę czasu to może taki zrobię? :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę w końcu się od Ciebie zarazić tym nałogiem pieczenia domowego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawy. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak ja lubię te Twoje przepisy na chlebki :) Ten jest rzeczywiście szybki i bardzo prosty - może się skuszę i dziś upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam domowe pieczywo:) Chlebek wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.