Fasolka z cukinią w pomidorach


Dzień dobry słoneczka. Mam dla was dzisiaj szybki przepis na pyszny obiad. Przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Takie danie szybko was nasyci i rozgrzeje, tym bardziej, że pogoda za oknem paskudna. Powiem wam szczerze, że jak wracam do domu po pracy to prawie od razu w domu robi się ciemno a to dopiero godzina 16. Nie mam zbytnio ochoty na długie stanie przy garnkach, więc królują u mnie przez ostatnie dni szybkie dania. Potem tylko odpoczynek pod kocykiem z kubkiem ukochanej herbatki i książką. Jakoś tak mnie nie ciągnie do innych zajęć. Ale jeszcze tylko kilka dni listopada, który dla mnie zawsze jest szary, bury i taki nijaki, za to grudzień już znoszę o wiele lepiej, to czas przedświąteczny i tak mi raźniej wtedy na duszy. 
Dobra koniec marudzenia, wpadnijcie na pyszny obiadek, a potem wypijemy sobie kawkę. 
Miłego dzionka.


Składniki:

- 3 puszki białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 300 g kiełbasy (użyłam kiełbasy podwawelskiej Hańderek)
- 150 g szynki
- 2 małe cukinie
- 3 pomidory
- pomidory z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 200 ml wody

Fasolę opłukać pod wodą i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w kostkę. Szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę. 

Rozgrzać patelnię z łyżką oleju, wrzucić kiełbasę z szynką i chwilkę podsmażyć. Dodać cukinię i pomidory. Następnie dodać pomidory z puszki i 250 ml wody. Przykryć patelnię pokrywką i dusić 20 minut. 

Dodać fasolę i koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dolać wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 



Komentarze

  1. Taka fasola to nie tylko na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i sycące danie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, to wspaniała propozycja na jesienny obiad!
    Rozgrzeje, ukoi...

    OdpowiedzUsuń
  4. też nie mogę się doczekać grudnia, zupełnie inaczej go odbieram :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie mieszaki w wersji wege, fasola to pyszny strączek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I fasolkę, i cukinię bardzo lubię, więc na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie dania bardzo lubię :) Moje smaki ulubione :) Pyszności Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na fasolkę z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też tak lubię... pod kocykiem z dobrą książką posiedzieć w takie jesienne wieczory.
    Ale kubeczek dobrej fasolówki też jest mile widziany :)
    Miłego weekendu Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na takie danie to ja zawsze chętnie! Uwielbiam takie miksy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie i bardzo pożywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fasolka idealna na te chłodne jesienne wieczory :) Do tego ciepła herbata i można odpoczywać.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam fasolę w każdej postaci. Wygląda na super szybkie danie. Dzięki za pomysł. Też nienawidzę jesieni. Za oknem znowu pada i od godziny jest już ciemno, chociaż to dopiero 17. Jeszcze ze 3 miesiące i ....zaczniemy rozglądać się za wiosną. Przepraszam wszystkich narciarzy, ale zima też mnie nie kręci.

    OdpowiedzUsuń
  14. Szybkie dania są najlepsze :) Ja też ostatnio nie mam ochoty na zbyt długie stanie przy garczkach :) Fasolka prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. biała fasola u mnie zawsze jest obecna w spiżarni, ale z cukinią jeszcze nie próbowałam, chyba?
    świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Treściwy i pożywny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.