Ziemniaki pieczone z ziołami i cebulą


Uwielbiam pieczone ziemniaki, a teraz gdy mamy młode warto przygotować takie pieczone ze skórką. W towarzystwie cebuli i ziół smakują wspaniale. W środku miękkie a na wierzchu chrupiące. No i czego chcieć więcej, do tego jakieś warzywka no i maślaneczka. Mówię wam, pełnia szczęścia na talerzu. Takie ziemniaczki to hit. Zawsze smakują i zawsze znikają w mgnieniu oka. Super się sprawdzą na imprezie czy na grillu. A wy lubicie takie ziemniorki ??? Miłego dnia słoneczka. 

Składniki:

- 1,5 kg młodych ziemniaków
- 3 młode cebule
- 4 gałązki tymianku
- 2 gałązki oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
- sól
- pieprz

Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na 4 części i przekładamy do miski. Dodajemy olej, sól i pieprz oraz świeże zioła. Mieszamy wszystko razem i przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 40 minut - temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół. 

Następnie po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut na termoobiegu, aby ziemniaki się ładnie przyrumieniły lub używamy funkcji grilla. 

Ziemniaki podajemy z ulubionymi surówkami, możemy zrobić sos czosnkowy lub podać z kotletem. 
Smacznego. 




Komentarze

  1. Idealnie przyprawione. Takie ziemniaczki można podać na każdą okazję. Na obiad, kolację, lub po prostu pochrupać :) Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie ziemniaczki wproszę się do Ciebie z ogromną chęcią. Dla mnie do tego jeszcze mała porcja tzatziki i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ziemniaczki pieczone :) Ależ mi ochoty narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ziemniaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. NIe lubię ziemniaków ale takie pieczone to bym zjadła ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ziemniaczki!
    Mogłabym jeść je bez końca...

    OdpowiedzUsuń
  7. Na drugie danie rewelacja. Są uniwersalne, pasują do zsiadłego mleka i do kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko, jak one są pysznie przypieczone <3

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ziemniaczki przygotowywaliśmy kiedyś bardzo często, teraz już mniej, ale chętnie zjadłabym nawet teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie, już wtedy może obyć się bez mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie ziemniaczki, super jako dodatek do obiadu ale i tak same super

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.