Pieczarki z czosnkiem i natką pietruszki


Wczoraj dostałam całe dwie skrzynki świeżych pieczarek prosto z "pola". No to zamiast leniuchować całą niedziele musiałam się nimi zająć. Część starłam na tarce na dużych oczkach, podsmażyłam i zrobiłam dwa rodzaje kotletów, część zamroziłam na zapiekanki na potem. Część pokroiłam w plasterki i również podsmażyłam i zamroziłam, zrobiłam także zupę pieczarkową. Wybrałam takie małe pieczarki i podsmażyłam je do obiadu, podałam razem z kotletami, brokułami i pieczonymi ziemniakami. Wyszły pyszne - takie pieczarki można podać na imprezce lub właśnie jako dodatek do obiadu. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Miłego dnia kochani. 


Składniki:

- 800 g małych pieczarek
- łyżka oleju
- łyżka masła
- sól
- pęczek natki pietruszki
- czosnek suszony lub świeży


Pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy chwilkę, aby puściły wodę i odparowały. Następnie dodajemy olej i masło oraz sól i smażymy na rumiano. Dodajemy pod sam koniec czosnek suszony lub wyciskamy świeży. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Takie pieczarki podajemy same lub jako dodatek do obiadu czy danie imprezowe.



Komentarze

  1. muszą być pyszne, kocham czosnek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pieczarki to na pewno smaczny dodatek do róznych dań ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapyta.. pieczarki wrzucamy na suchą patelnię? :)

      Usuń
    2. Tak kochana. Najpierw niech odparują a potem dodajemy tłuszcz :-)

      Usuń
    3. Dziękuję Marzenko :) Dawno nie robiłam :)

      Usuń
  3. Uwielbiam tak przygotowane grzyby!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie pieczarki☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm pysznie wyglądają :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy grzybowy dodatek do obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na początku myślałyśmy, że to bób ale pieczarki też super pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.