Pieczona owsianka z twarogiem i owocami


Dzień dobry kochani. Mam dzisiaj dla was przepis na super owsiankę pieczoną. Do jej przygotowania zainspirowała mnie Aurelia z zajrzyj_mi_w_talerz. Bardzo lubię owsianki i taka owsianka świetnie się wpisuje w moją dietę pcos, dietę z niskim indeksem glikemicznym. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna, ja upiekłam całą blaszkę i miałam posiłek na trzy dni. Koniecznie spróbujcie takiej wersji. W  zasadzie możecie ją dowolnie modyfikować, dodać zamiast erytrytolu zwykły cukier lub miód, dodać inne owoce, zwykłe mleko. Zapewniam, że będzie pysznie i zdrowo. Życzę wam smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 150 g płatków owsianych
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 1 łyżka erytrytolu (można dać zwykły cukier lub miód)
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 ml napoju kokosowego
- garść płatków migdałów

Do miski wbijamy jajka, napój kokosowy i dodajemy twaróg. Miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy płatki owsiane, erytrytol, cynamon i płatki migdałów. Mieszamy wszystko łyżką i odstawiamy na chwilkę, aby płatki napęczniały. 

Jabłka i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. 
Gotową owsiankę kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce. 



Komentarze

  1. pyszna propozycja, w sam raz na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis ❤️ na pewno wypróbuje❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak ciasto, taka słodka zmyłka ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te zdjęcia mnie przekonały, chyba wygląda lepiej niż smakuje XD

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, taka owsianka fajnie smakuje na śniadanie i drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I można zjeść na szybko taki posiłek w autobusie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko! U mnie dzisiaj na śniadanie też była owsianka, ale przyznaję, że w tej tradycyjnej formie nieco mi się już znudziła, wiec chyba najwyższy czas spróbować czegoś nowego!

    OdpowiedzUsuń
  8. W 2019 jestem zdecydowaną fanką owsianek! Ale bym takową zjadła.
    Wygląda wspaniale i na pewno jest przepyszna.
    Pieczona musi być lepsza od gotowanej.
    Pozdrawiam serdecznie, zaginiona Megly ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez mam zamiar zrobić podobna☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzeno pysznie u Ciebie! Na pewno się zainspiruję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. a może by tak do szkoły na drugie śniadanko??
    świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. W jakiej blaszce piec? Taka zwykla duza jak do szarlotki czy moze ciut mniejsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie nie za duża aby owsianka nie była bardzo płaska. Moja miała 21x32.

      Usuń
  13. Dzień dobry! Co to znaczy napój kokosowy? Czy można użyć np wody z kokosa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napój kokosowy to zamiennik mleka zwykłego - potocznie zwany także mlekiem kokosowym. Kupuje się go w kartonie - jest także ryżowy czy sojowy. Można użyć wody z kokosa jak najbardziej 😃

      Usuń
  14. Witam. Czy zamiast twarogu można dodać tofu?

    OdpowiedzUsuń
  15. Kulinara Maniusiu, dziękuję za udostępnienie przepisu. Szukałam czegoś będącego zamiennikiem ciasta i owsianka wyszła obłędna, mimo, że nie dodałam owoców ( za to głód " słodkiego" nakazał mi zwiększyć ilość erytrolu;))
    Zniknęła w tempie błyskawicznym, właśnie piekę ją ponownie, z potrójnej porcji składników :D
    Pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czym można zastąpić napój kokosowy ?Można użyć zwykłego mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja zastąpiłem mlekiem migdałowym to kokosowe, :) też wyszło dobre.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.