Kalarepka z marchewką



Mam dla was dzisiaj propozycję pysznego dodatku do obiadu. Taki dodatek często robiła moja mama i pamiętam, jak nam bardzo smakował. Ja również czasami taki robię. Marchewka z kalarepką to naprawdę pyszne połączenie. Zazwyczaj podajemy marchewkę z groszkiem lub samą do obiadu, a czy próbowaliście już marchewki z kalarepką. Jeżeli nie macie ochoty na dodatek masła z bułką to możecie dodać odrobinę samego masła lub oleju. 
Zapraszam i życzę smacznego. 



Składniki:

- 2 kalarepy
- 4 marchewki
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- 1 łyżka bułki tartej


Kalarepę i marchewkę obieramy ze skóry. Marchewkę kroimy na plasterki a kalarepę w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem. Następnie warzywa odcedzamy i przekładamy do miski lub głębokiego talerza.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szczyptę soli i bułkę tartą, mieszamy. Polewamy warzywa i podajemy. Takie warzywa świetnie pasują do mięs, do innych warzyw czy do dań z grilla. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.