Chleb na zakwasie niski indeks glikemiczny


Chlebuś, chlebuś - upiekłam sobie pyszny chlebuś. Kombinowałam, próbowała i jest - chleb domowy dla osób, które muszą być na diecie z niskim indeksem glikemicznym, z insulinoopornością, cukrzycą czy pcos. Jak mam do wyboru chleb kupny to zdecydowanie wolę sama go upiec, przynajmniej wiem co w nim jest tak naprawdę. No i wyszedł mi przepyszny. 
Domowe chleby piekę już od dawna, nabrałam w nich wprawę, uwielbiam to robić i nie wyobrażam sobie, żebym je przestała piec. Piekę trzy blaszki chleba raz w tygodniu, czasami dwa razy i nie kupuje ze sklepu. Przechowuje go i mamy na cały tydzień pieczywo, czasami sobie mrożę kawałek na potem. Taki chleb bez problemu wytrzymuje tydzień, nie pleśnieje i jest pyszny. Niestety te chleby ze sklepu szybko się psują i potrafią spleśnieć. A pieczenie domowego chleba wcale nie jest takie trudne. Trzeba tylko spróbować i na samym początku nie zrażać się porażkami, mi na początku też nie zawsze wychodziły. Pieczenie chleba uzależnia. 
Jak macie ochotę zapraszam na śniadanko. Miłego dnia kochani. 


Składniki:

- 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
- 300 g mąki orkiszowej typ 2000
- 300 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 500 ml wody
- 150 g ziaren - słonecznik, siemię lniane, pestki dyni
- 1 łyżeczka soli


Do miski wkładamy dokarmiony zakwas, dodajemy mąkę orkiszową i pełnoziarnistą, wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy ziarna i sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą rąk lub miksera z hakiem. Ciasto na chleb wyrabiamy dosłownie chwilkę. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na kilka godzin - czas od 4-8 godzin. Następnie ciasto przekładamy do foremki keksówki (foremkę smarujemy olejem, aby chleb się nam nie przykleił i łatwo się dał wyjąć po upieczeniu) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół, i wstawiamy chleb. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy do wystudzenia na kratkę. 




Komentarze

  1. Marzenko Twój chlebuś kusi, aby go zrobić i zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, bardzo bym chciała upiec chlebuś.......
    ale skąd wziąć :
    - 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
    ja nic z tego nie rozumiem i jeszcze dokarmić go....

    Można mi pomóc....ach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. No zakwas trzeba sobie wyhodować lub od kogoś dostać - kto już piecze takie chleby. Dokarmia się go wodą i mąką żytnią. Wiesz co zrobię tak - napisze dokładnie post jak upiec własny chleb na zakwasie - ale już nie dzisiaj tylko w tygodniu. Tam wytłumaczę wszystko krok po kroku i zobaczysz jakie to proste. Proszę o chwile cierpliwości - i wszystko będzie jasne. Pozdrawiam cieplutko 😃

      Usuń
    2. Ja robiłam zakwas z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i wyszedł super, no tylko ostatnio piekłam chleb bez zakwasu.

      Usuń
  3. Uwielbiam piec domowy chleb na zakwasie ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziękuje.....będę cierpliwa

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentuje. Uwielbiam takie domowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny Marzenko!
    I bardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm! Idealna propozycja dla całej mojej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten chlebek wygląda fantastycznie, brawo Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam zakwas. Dzięki za fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja coś z pieczeniem chleba jestem na bakier. Obiecuję sobie od dawna, że zacznę piec chleb i jakoś zawsze, gdy wejdę do kuchni, wychodzi coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana a ja już sobie nie wyobrażam życia bez pieczenia chleba 😃

      Usuń
  11. Czy ta mąka pełnoziarnista to żytnia czy pszenna ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie,nigdy jeszcze nie piekłam chlebka na własnym zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Polecam bo jest pyszny i tak naprawdę to nic trudnego 😃

      Usuń
  13. Jakiej wielkości foremkę na ten chlebek?

    OdpowiedzUsuń
  14. Chleb wygląda obłędnie, ale mam jedno pytanie, ta mąką pszenna pełnoziarnista to inaczej po prostu mąka pszenna razowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Mąka pełnoziarnista to mąka o typie 1850. Musisz sprawdzić jaki typ ma twoja mąka. Musi być 1850 lub więcej.

      Usuń
  15. Chlebek wygląda obłędne😍 mam zamiar jutro go zrobić tylko zastanawiam się czy czas pieczenia ulegnie zmianie jeśli chce upiec z połowy składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Jak masz mniejszą blaszkę to czas pieczenia będzie taki sam :-)

      Usuń
  16. Pyszny chlebek, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można go upiec na suchym zakwasie? Ewentualnie dodać drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można dać suchy zakwas. Co do drożdży to nie pomogę w tym przypadku bo proporcje mogą być inne niż w przypadku zakwasu.

      Usuń
  18. Witam chleb wyrósł piękny i tak samo cudownie się upiekł przepis doskonały

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam. Czy mąka typu 1850 może być pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak najbardziej. Mąka pszenna typ 1850 to jest mąka pełnoziarnista :-)

      Usuń
  20. Dziękuję bardzo. Biorę się do roboty. Zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  21. No i mam pyszny chrupiący i ślicznie wyrośnięty chlebek. 😃 miałam obawy co do zakwasu bo wydawało mi się że nie bąbelkuje a jednak wszystko było okej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam. Czy mąkę orkiszową mogę zastąpić np. mąka żytnią typ 2000?

    OdpowiedzUsuń
  23. Wczoraj pierwszy raz upiekłam ten chleb. Niestety jedna łyżeczka soli to za mało. Chleb nie nadawał się do zjedzenia i wylądował w śmietniku.
    Dziś zrobiłam drugi chlebek, ale z dwoma czubatymi łyżeczkami soli i wyszedł przepyszny!
    Przepis jest bardzo łatwy. Pierwszy raz w życiu piekłam chleb na własnym zakwasie i wyszedł obłędny.
    Mój chleb nie wyrósł ani w misce, ani w foremce, a dopuero w trakcie pieczenia i niestety pękł wzdłuż, co absolutnie nie ma wpływu na jego cudowny smak. Skorka wyszła mocno spieczona i twarda, mimo przykrycia papierem do pueczenia. Myślę, że następnym razem wstawię do piekarnika pojemnik z wodą, może to trochę pomoże.
    Pozdrawiam Weronika

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy można połączyć w tej proporcji mąkę orkiszową z pełnoziarnistą zytnią 2000 ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Oczywiście można. Życzę smacznego 😃

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.