Bigos z świeżej kapusty


Uwielbiam dania z kapusty. Zarówno tej świeżej jak i kiszonej. Dzisiaj wrzucam was szybki przepis na bigosik, tym razem w wersji bez mięsa. Tak mnie naszło na kapustę, myślałam co z niej zrobić, w pierwszej chwili miały być gołąbki, ale jest taka kapusta. To chyba wynika z mojego lenistwa ostatnio, albo z życia w ciągłym biegu. Zresztą gołąbki zrobię następnym razem, obiecuję i będą one z fajnym farszem, jaki jadłam rok temu na święta - a jadłam takie pierwszy raz w życiu i bardzo mi smakowały. Ale wracając do kapusty - bardzo lubię taki bigosik także podawać z makaronem, takie ala łazanki. Jest naprawdę pysznie.
Połowę porcji już zamroziłam na święta, nie będę przecież stała cały czas w kuchni przy garach w przedświąteczny czas. Organizuje część dań wcześniej i mrożę, mam już pierogi i paszteciki oraz krokiety,  takie rozwiązanie świetnie się sprawdza. Miłego wieczorku kochani i smacznego. 


Składniki:

- główka kapusty
- 500 g pieczarek
- puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
- 6 suszonych śliwek 
- liść laurowy, ziarenka pieprzu
- sól, pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w półplasterki. Podsmażamy pieczarki z cebulą na patelni, ma łyżce oleju. Na koniec dodajemy posiekany czosnek. 

Kapustę kroimy i przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, szklankę wody i dusimy 20 minut pod przykryciem. 

Następnie dodajemy pieczarki z cebulą, czosnkiem, pokrojone w kostkę śliwki suszone, dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze tak około 30 minut. Przyprawiamy bigos do smaku solą, pieprzem, dodajemy posiekany koperek. 






Komentarze

  1. Niedługo będę się zajadać dobrym bigosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No my już zaczęliśmy :-) miłego wieczorku kochana :-)

      Usuń
  2. moja mama taki robi na wiosnę , z młodej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i fajnie, że w wersji bez mięsa :) Przyznam, że nie przepadam za tymi bardzo mięsnymi bigosami, ja byłam mała to zawsze je wybierałam, uważam że w bigosie to kapusta jest najlepsza! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię bigos, ale takie po dwóch dniach leżakowania ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, ale ja zostaję przy kiszonej kapuście ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej.Jestem wegetarianką i przepis mi bardzo pasuje :)
    Zrobię taki w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.