Bułki pszenne z pestkami dyni


Kochani nie macie już dość przepisów na domowe bułki i chleby, no mam nadzieję, że nie. Często piszecie do mnie z różnymi pytaniami i wiem, że pieczecie razem ze mną co mnie bardzo cieszy. Ja cały czas piekę. Chleby na zakwasie, na drożdżach, bułki. Nie kupuje pieczywa wcale. Dla mnie pieczenie domowych bułek czy chleba to czysta przyjemność i radość a ten zapach, który się roznosi po domu przypomina mi dzieciństwo. Takie fajne wspomnienia. 
Tak więc upiekłam kolejne bułki, tym razem z pestkami dyni. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Smakują pysznie także na drugi dzień. 
Zapraszam was zatem na śniadanko i życzę cudownego dnia.


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 550
- 300 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g pestek dyni


Drożdże rozkruszamy do miseczki lub kubeczka, wsypujemy cukier i rozcieramy je łyżeczką. Zostawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę, sól, wodę i pestki dyni. Wlewamy drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Następnie z ciasta formujemy 9 bułek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. Bułeczki pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły.





Komentarze

  1. uwielbiam bułki z pestkami dyni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie bułeczki. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Wioletko cały czas piekę i piekę :-) mam już przygotowanych kilka kolejnych przepisów :-)

      Usuń
  4. A akurat zastanawiałam się, czy nie upiec bułek tym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szalejesz Kochana z wypiekami. Porywam jedną bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam teraz więcej czasu na wszystko :-) częstuj się kochana :-)

      Usuń
  6. Marzenko, super, że podajesz konkrety jeśli chodzi o polecaną do wykonania mąkę. Z latarenką szukać tego u większości blogerów. Tak, jakby uznawali, że użyty typ mąki ma pozostać ich tajemnicą. A potem ktoś weźmie taki, który jest nieodpowiedni i myśli dlaczego jego wypiek nie jest do końca udany...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :-) tak typ mąki jest naprawdę ważny bo mąka zachowuje się bardzo różnie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. I kolejne bułeczki :D Jest w czym wybierać :D

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.